Γενικά

Καύσωνας: Παρασκευή με Κυριακή θα «βράζει» η Ελλάδα- Οι μέγιστες θερμοκρασίες

Ο καύσωνας με την ονομασία Κλέων, πλησιάζει απειλητικά τη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι οι πιο μεγάλες θερμοκρασίες θα σημειωθούν από την Παρασκευή (14/07) έως την Κυριακή (16/07)

Ο καύσωνας Κλέων που έχει ενταχθεί στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι ημέρες ενώ σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ την Δευτέρα (10/07) και την επικαιροποίησή του, αύριο Τετάρτη (12/07) η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες θα σημειωθούν από την Παρασκευή (14/07) έως την Κυριακή (16/07).

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι από την Τετάρτη (12/07), μπαίνουμε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, «μιας και τα νεότερα στοιχεία επιμένουν ότι, μπορεί από τη Δευτέρα και έπειτα να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος, όμως πιθανότατα και η επόμενη εβδομάδα θα είναι θερμή».

Η μέγιστες θερμοκρασίες στην Κοζάνη

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις μεγάλες πόλεις

Ο Γιάννης Καλλιάνος παρουσιάζει και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά στις ελάχιστές και στις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί το Σάββατο (15/07) και θα φτάσει τους 44 βαθμούς.

athina
Οι θερμοκρασίες στην Αθήνα | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή (14/07) με 41 βαθμούς.

thessaloniki
Οι θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Στην Πάτρα την Κυριακή (16/07) με 42 βαθμούς.

patra
Οι θερμοκρασίες στην Πάτρα | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Στο Ηράκλειο Κρήτης επίσης την Κυριακή με 39 βαθμούς.

irakleio
Οι θερμοκρασίες στo Ηράκλειο | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Στη Λάρισα, η πιο αυξημένη θερμοκρασία θα φτάσει την Παρασκευή και το Σάββατο τους 45 βαθμούς.

larissa
Οι θερμοκρασίες στη Λάρισα | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Τέλος στο Ναύπλιο, η μέγιστη θερμοκρασία θα καταγραφεί το Σάββατο με 43 βαθμούς.

nafplio
Οι θερμοκρασίες στo Ναύπλιο | Γιάννης Καλλιάνος /Facebook

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη

Η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου παρουσίασε έναν «δεκάλογο» με οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα, που θα μας ταλαιπωρήσει το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, καλό θα ήταν να πίνουμε πολλά νερά ενώ ιδιαίτερή προσοχή πρέπει να δίνουν άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  2.  Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
  3. Ελαχιστοποιούμε τη χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
  4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.
  5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.
  6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.
  7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.
  8. Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά τη μετακίνηση.
  9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: Άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
  10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Αφυδάτωση

Με τον ιδρώτα χάνονται πολλά υγρά μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειάζεται μετάβαση σε δροσερό μέρος και η λήψη ενός πόσιμου διαλύματος ενυδάτωσης, π.χ. με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων υγρών.

Θερμοπληξία

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματος. Το δέρμα γίνεται ζεστό και ξηρό. Το άτομο μπορεί να έχει γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική κατάσταση για τη ζωή.

Ηλιακό έγκαυμα

Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Οτιδήποτε προσέξουμε εκτός φυσιολογικού, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ή στον οικογενειακό γιατρό.

πηγη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα