Γενικά

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Σε καραντίνα 14 ημερών όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα

Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπoς Αρ. Πελώνη

Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπo Αριστοτελία Πελώνη.

Από την Τετάρτη, επεκτείνεται η αναστολή λειτουργίας στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα πρατήρια καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες και όσες άλλες επιχειρήσεις συνδέονται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (π.χ φούρνους). «Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους», είπε η κα Πελώνη

Παράλληλα ανακοίνωσε πως όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα θα τίθενται σε περιορισμό για 14 ημέρες ενώ προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για τους παραβάτες. Αναστέλλεται η εφαρμογή δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου ενώ προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ευρώ για όσους δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και παραβιάζουν τα μέτρα.

 

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα κλείσει τις εκκλησίες σε περίπτωση που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν δώσει τέτοια εντολή, η κα Πελώνη είπε πως η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου αλλά θα «κάνει ό,τι χρειαστεί». Όπως είπε, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για προσευχή.

 

Όσο για τις φήμες περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η κα Πελώνη τόνισε ότι «πρόκειται για παραπληροφόρηση» ενώ ανακοίνωσε την «επιστράτευση» του ΝΙΜΤΣ, αλλά ενός ιδιωτικού νοσηλευτικού κέντρου στην Ελευσίνα, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

 

Συγκεκριμένα, ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη της νόσου, ενώ εκμισθώνεται, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, τo Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Attica στην Ελευσίνα. Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα επίταξης, με διάρκεια έως 6 μηνών, κινητών αναλώσιμων και μη που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια των μέσων ατομικής προστασίας, των φαρμάκων και του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού.

 

Η ίδια απάντησε πως ο πρωθυπουργός έχει εξεταστεί για τον κορωνοϊό και είναι αρνητικός, όπως αρνητική είναι και η οικογένειά του, και άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και όλοι είναι αρνητικοί στον ιό.

 

Η κα Πελώνη σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα προσέρχεται με αιτήματα και για εξαίρεση των δαπανών της υγείας από το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

 

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

 

Στο μεταξύ, υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον την συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

 

Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα