Γενικά

Κορονοϊός: Αποζημίωση ειδικού σκοπού – Πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα 400 ευρώ το μήνα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ το μήνα, κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και αναβολή καταβολής για τρεις μήνες των εισφορών των επιχειρήσεων γι αυτές που έκλεισαν, γι αυτές που είναι ανοιχτές και έχουν πτώση τζίρου αλλά και για τους μη μισθωτούς, αναμένονται στα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι όλες οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, χωρίς να προβούν σε απόλυση.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω του κορoνοϊού περιλαμβάνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων που εργάζονταν και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

 

Σε ότι αφορά την αναστολή πληρωμής για τρεις μήνες των ασφαλιστικών εισφορών, πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και έχουν πτώση τζίρου. Με ρήτρα φυσικά ότι δεν έχουν προβεί σε απόλυση εργαζόμενου.

 

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών του Ιανουαρίου, θα πληρωθούν κανονικά μέχρι τις 20 Μαρτίου ενώ θα δοθεί και σε αυτούς τρίμηνη αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών για τις εισφορές Φεβρουαρίου και μετά.

 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Στα 400 ευρώ το μήνα θα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί σε κάθε εργαζόμενο των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω κυβερνητικής απόφασης. Ειδικότερα τα 400 ευρώ είναι τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις κλείσουν για μικρότερο διάστημα τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορoνοϊού COVID-19, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν.

Από την διαδικασία εξαιρούνται:

-όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

-όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

-όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,

-και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα