LifestyleTips

Κορωνοϊός – Μάσκα: Το κόλπο για να καταλάβετε πόσο σας προστατεύει

Με την έλευση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, οι επιστήμονες αναθεώρησαν τις οδηγίες σχετικά με την χρήση της μάσκας με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης. Ποια όμως θεωρείται πλέον η ιδανική επιλογή μάσκας και πώς θα καταλάβουμε ότι είναι αποτελεσματική; Διαβάστε το πείραμα που συστήνουν οι επιστήμονες.

Τι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει οι επιστήμονες μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο που ο κορωνοϊός έχει μπει στη ζωή μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας στην μετάδοση του κορωνοϊού; Ποιος τύπος μάσκας είναι πιο αποτελεσματικός όσο ανακύπτουν και νέες παραλλαγές του ιού; Αν και η επιστημονική κοινότητα από τις απαρχές της πανδημίας ήταν διχασμένη σχετικά με τη χρήση της μάσκας, πλέον το τοπίο φαίνεται πιο ξεκάθαρο.

Η αλήθεια είναι πως η έλευση της μετάλλαξης Δέλτα ανέτρεψε τα δεδομένα καθώς παρόλο που ο εμβολιασμός αποτρέπει από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο, δεν αποκλείει την μόλυνση.

Γι’ αυτό και παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αρχικά ανέφεραν ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας για τους εμβολιασμένους πολίτες, μετέπειτα με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η συγκεκριμένη οδηγία αναιρέθηκε και επικράτησε η οδηγία για την χρήση της μάσκας για όλους ανεξαιρέτως στους εσωτερικούς χώρους.

Η σύσταση των ειδικών πλέον επικεντρώνεται και στην ποιότητα της μάσκας καθώς, η μάσκα θα πρέπει να αποτελείται από δύο ή και περισσότερες στρώσεις υφάσματος και να πλένεται εύκολα και να μην δυσκολεύει την αναπνοή.

Επιπλέον, η σωστή μάσκα εφάπτεται στο πρόσωπό μας και καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα χωρίς να δημιουργούνται διαρροές στα πλαϊνά της μάσκας. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το εύκαμπτο συρματάκι της μάσκας στην περιοχή της μύτης για την καλύτερη εφαρμογή και τον περιορισμό της διαρροής των σωματιδίων.

Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για τις υφασμάτινες μάσκες, τις χειρουργικές, τις μάσκες με ένα διαφανές πλαστικό πάνελ για την διευκόλυνση της επικοινωνίας, ακόμα και για όσες φτιάξατε μόνοι σας. Θα πρέπει να αποφύγετε όσες έχουν βαλβίδες εκπνοής ή αεραγωγούς και N95 με την ένδειξη «χειρουργικές» ή «ιατρικές» μάσκες, για να δοθεί προτεραιότητα χρήσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια τις χειροποίητες και σπιτικές μάσκες 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τις μάσκες που θα φτιάξετε μόνοι σας, καθώς θα πρέπει να έχουν παραπάνω από μια στρώσεις και να πλένονται κάθε μέρα.

Πώς θα καταλάβετε ότι η μάσκα προστατεύει αποτελεσματικά;

Ο δρ. Roy Chemaly, γιατρός από το Anderson Cancer Center του Τέξας συστήνει να κάνετε το εξής πείραμα: κρατήστε ένα αναμμένο κερί ή σπίρτο σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το πρόσωπο και προσπαθήστε να το σβήσετε φορώντας τη μάσκα. Εάν  το σβήσετε, τότε θα πρέπει να αναβαθμίσετε τη μάσκα σας, καθώς κρίνεται αναποτελεσματική.

Άλλο ένα έγκυρο τεστ είναι να να κρατήσετε τη μάσκα σας στο έντονο φως. Εάν μπορείτε να δείτε εύκολα μέσα από τη μάσκα, τότε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά παχιά και δε θα καταφέρει να εμποδίσει τα σταγονίδια της αναπνοής.

Να προτιμάμε υφασμάτινες μάσκες ή χειρουργικές;

Υπάρχει ερευνητικό υπόβαθρο σχετικά με το ποιας ποιότητας μάσκα θα πρέπει να προτιμάμε. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο από σχεδόν 350 χιλιάδες κατοίκους ενός χωριού στο Μπαγκλαντές διαπίστωσε, χωρίς καμία έκπληξη, ότι όσοι φορούσαν χειρουργικές μάσκα είχαν εώς και 11% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με όσους δε χρησιμοποιούσαν μάσκα σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Επιπλέον, και στα χωριά που χρησιμοποιήθηκε η υφασμάτινη μάσκα, παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με εκείνα που δεν εφαρμόστηκε το μέτρο. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι, σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος των χειρουργικών μασκών από τα στοιχεία μελετών, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Όσον αφορά τις χειρουργικές μάσκες, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδιασμένες για να χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σημειώνει ότι εάν είναι κατεστραμμένες ή λερωμένες ή σας δυσκολεύουν στην αναπνοή, θα πρέπει να μην τις χρησιμοποιείτε. Επιπλέον οι χειρουργικές μάσκες, όπως μαρτυρούν και στοιχεία άλλης έρευνας δημοσιευμένη τον Ιούλιο, χάνουν την αποτελεσματικότητα τους με τη χρήση, καθώς τα σταγονίδια μέσω του βήχα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και ένα μέτρο περίπου από το στόμα, επειδή αυξάνεται η πίεση μέσα στη μάσκα.

Θα πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα; 

Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, υπήρξαν ορισμένες συστάσεις από ειδικούς σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας – μιας υφασμάτινης και μιας χειρουργικής- γεγονός που συμπεριλήφθηκε στις ενημερωμένες συστάσεις των CDC, χωρίς όμως να γίνει υποχρεωτικό.

Όμως, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από τον ίδιο τον οργανισμό που δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο, ο συνδυασμός αυτός μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό  περισσότερο από 95%. Επομένως θα μπορούσατε να ακολουθήσετε αυτό το μέτρο, έχοντας όμως υπόψιν σας ότι εάν η μάσκα που χρησιμοποιείτε πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έχετε ούτως ή άλλως κάποια προστασία από τον κορωνοϊό.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα