Γενικά

Κορονοιός: Σε 3 φάσεις η πληρωμή των 800 ευρώ – Ποιοι τα παίρνουν πρώτοι πριν το Πάσχα

Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και σε τρεις κύκλους των 10 ημερών θα υποβάλλεται η δήλωση από τους μισθωτούς έως τις 30 Απριλίου

 

Σε τρία κύματα θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των 800 ευρώ, για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν το Πάσχα και ειδικότερα από την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου. Σε αυτή την πρώτη πληρωμή θα λάβουν τα 800 ευρώ, που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, όλοι όσοι θα έχουν υποβάλλει ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου.

 

Πριν την εκκαθάριση και τις πληρωμές, το τριήμερο 11-13 Απριλίου εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις που θα έχουν ήδη ψηφιακά υποβάλλει οι μεν στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και οι δε στην «Εργάνη». Αυτή η φόρμουλα θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ώστε να πληρωθούν έως και τις 7 Μαίου όλοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο πρώτο 45ήμερο στήριξης από την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, οι δηλώσεις των μισθωτών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου σε τρεις φάσεις. Στη διαδικασία που ξεδιπλώνεται ήδη, κομβικό ρόλο παίζουν δυο στοιχεία :

-Η χρονική στιγμή που ο εργοδότης θα υποβάλλει την δήλωσή του στην «Εργάνη» καθώς είναι προαπαιτούμενο για να υποβάλλει την δική του ο εργαζόμενος στο supportemployees.yeka.gr και

-το ΑΦΜ του εργαζόμενου, αφού κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων με βάση τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Αντίστοιχα θα πληρώνονται και τα 800άρια, καθώς θα πραγματοποιηθούν τρεις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον πίνακα που παρουσίασε χθες ο κ. Βρούτσης.

Το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων και των πληρωμών για το 800άρι

Αναλυτικά :

  1. Οι εργαζόμενοι που υποβάλλουν ήδη ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ από την 1η Απριλίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 11-13 Απριλίου και θα πληρωθούν τα 800 ευρώ στις 15-17 Απριλίου, δηλαδή Μ. Τετάρτη έως Μ. Παρασκευή. Σε αυτό το πρώτο κύμα πληρωμών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν οι περισσότεροι μισθωτοί επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Γι αυτό και όσοι μισθωτοί είναι ήδη δηλωμένοι σε αναστολή σύμβασης και έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6, σε 7, σε 8, σε 9 ή σε 0 πρέπει να σπεύσουν από σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο supportemployees.yeka.gr. Όσοι δεν έχουν ακόμη δήλωση από τον εργοδότη τους για την αναστολή καλό είναι να συνεννοηθούν – αν αυτό είναι εφικτό – ώστε ο εργοδότης να υποβάλλει την δήλωσή του εγκαίρως. Οι εργοδότες που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου να υποβάλλουν την δήλωση στην «Εργάνη».
  2. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr πάλι με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 11 και 20 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 21-23 Απριλίου. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ως εξής : Το Σάββατο στις 11 Απριλίου όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Την Κυριακή στις 12 Απριλίου όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2 κ.ο.κ. Προσοχή, όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση το πρώτο 10ήμερο (1-10 Απριλίου) δεν χρειάζεται αλλά ούτε και πρέπει να επανυποβάλουν. Στο δεύτερο «κύμα» δηλώσεων εντάσσονται μόνο όσοι δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ημερο να υποβάλλουν την δήλωσή τους την προβλεπόμενη ημέρα όπως και όσοι μισθωτοί δεν είχαν δηλωθεί εγκαίρως από τον εργοδότη τους στο σύστημα «Εργάνη» ότι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες με κλειστές επιχειρήσεις λόγω εντολής του κράτους έχουν περιθώριο να δηλώσουν στην «Εργάνη» τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων τους έως 10 Απριλίου. Όσοι υποβάλλουν για παράδειγμα την σχετική δήλωση στις 9 ή στις 10 Απριλίου και το ΑΦΜ του μισθωτού λήγει σε 1-8 ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει το δεύτερο κύμα δηλώσεων και πληρωμών. Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι υποβάλλουν δηλώσεις από 11 έως και 20 Απριλίου θα λάβουν τα 800 ευρώ στις 25-27 Απριλίου.
  3. Τέλος, οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 21 και 30 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 1-3 Μαίου και θα πληρωθούν 5-7 Μαίου. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενούς τους έως και τις 20 Απριλίου. Από την στιγμή που δηλωθεί η αναστολή στην «Εργάνη» ξεκινά και το 45ήμερο αναστολής σύμβασης και επιδότησης από το κράτος με 800 ευρώ για τον μισθωτό. Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που θα μπουν για παράδειγμα σε αναστολή σύμβασης μετά το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλουν την δήλωσή τους στο supportemployees.yeka.gr έως και 30 Απριλίου.

 

Δεύτερο 800άρι

Όπως, άλλωστε, έγραψε το «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση εξετάζει ήδη ένα δεύτερο πακέτο στήριξης με τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά στην ενίσχυση των εργαζομένων, αν η επέλαση του κορωνοιού Covid -19 δεν επιτρέψει την εαρινή αναστολή των έκτακτων μέτρων. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ και μετά τις πρώτες 45 ημέρες, ώστε να δοθεί ένα δεύτερο 800άρι για άλλες 45 ημέρες. Όσοι χρειαστεί να μείνουν ως το τέλος στον ειδικό αυτό μηχανισμό, θα έχουν επιδοτηθεί εν τέλει από το κράτος με 1.600 ευρώ για 3 μήνες.

 

Δεδομένου ότι το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τα τέλη Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία του ο κάθε κλάδος, το δεύτερο 45ήμερο αναμένεται να καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο και να εκτείνεται και στον Ιούνιο, ανάλογα με την διάρκεια των έκτακτων μέτρων. Φυσικά θα το δικαιούνται κατά κύριο λόγο όσοι θα έχουν μπει εξαρχής σε αναστολή σύμβασης, κυρίως όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο. Όσοι μπαίνουν σε αναστολή από αρχές Απρίλη “μετρούν” ένα 45ήμερο επιδότησης έως τα μέσα Μαίου. Οπότε το δεύτερο κύμα στήριξης γι αυτούς ενδεχομένως να μην είναι ένα πλήρες 45ήμερο αλλά λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, αν κι εφόσον η έκτακτη συνθήκη παρέλθει – ολικώς ή σταδιακά – πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου 45ήμερου, τότε δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί αναλόγως και το μέτρο. Είναι κάτι όμως που μένει να φανεί από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα