Κοζάνη Τοπικά Νέα

Κοζάνη: 21ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Το 21ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων θα πραγματοποιείται έως την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, στο δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πραγματοποιούνται διάφορες παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και βραδιές με ποντιακό θέατρο και ποντιακή μουσική.

Το 21ο  Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων με την συμπλήρωση των εκατό (100) χρόνων από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι αφιερωμένο με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής στην μνήμη των 353.000 μαρτύρων, ηρώων και αγωνιστών του Αλησμόνητου Πόντου.

Το φετινό συναπάντημα θα το παρακολουθήσουν νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στον Πανελλήνιο Στόχο της Διεθνοποίησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις και δρώμενα:

«100 χρόνια Αντίσταση στη Λήθη της Γενοκτονίας» από τον  Νίκο Λυγερό – Στρατηγικό Σύμβουλο.

«Το Ισλάμ στον Πόντο» από την Άννα Σαρηγιαννίδου – Φοιτήτρια  Θεολογικής Σχολής.

«Αμάραντο στη Μνήμη και στη Φύση»  από τον Χαράλαμπο Φανιάδη – Φοιτητή της Γεωπονικής Σχολής.

«Παίζοντας Γνωρίζουμε τον Πόντο», που παρουσιάζουν ο Νίκος Παλασίδης και ο Δημήτρης Νικολαϊδης.

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα».

Και Εργαστήρια  με ομάδες νεολαίων, με θέμα τη ζωγραφική από την εικαστικό Σοφία Αμπερίδου, τη μουσική από τον Βαγγέλη Παραδεισόπουλο και την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα από την Βικτωρία Σαββίδου

Σήμερα (Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019) το βράδυ θα παρουσιαστεί δρώμενο της Οργανωτικής Επιτροπής  αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού  Ελληνισμού και το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019  θα παρουσιαστεί η αναπαράσταση του Ποντιακού Γάμου από τον Ποντιακό Σύλλογο Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης».

Πηγή: https://www.ert.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα