Γενικά

Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η νέα γενιά αδέσποτων για το 2021! -άλλη μία αγέλη ευημερεί και αυξάνεται σε μέγεθος,υπό την αιγίδα του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «

Η νέα γενιά αδέσποτων για το 2021!
Έτοιμη και η νέα γενιά αδέσποτων!
Σημερινή φωτογραφία από περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης όπου άλλη μία αγέλη ευημερεί και αυξάνεται σε μέγεθος,υπό την αιγίδα του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συνεχίζουμε ως κοινωνία να εθελοτυφλούμε.
Δεν πείθει πλέον το αφήγημα ότι τα 2 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στην Ελλάδα προέρχονται από νέες εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων.

Τα εγκαταλελειμμένα από ασυνείδητους σκυλιά, αποτέλεσαν την αρχική πρώτη κρίσιμη μάζα. Ήταν η ρίζα του κακού.

Πλέον, τα αδέσποτα και τα ημι-δεσποζόμενα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, καθώς τελούν υπό την αυστηρή προστασία ενός στρεβλού νομοθετήματος που τους παρέχει ταυτόχρονα τροφή και νερό, χωρίς να μπορεί να διενεργήσει τον απαραίτητο αριθμό των στειρώσεων.Κάτι σαν τις ιερές αγελάδες των Ινδουιστών.

Ακόμα πιο αυταπόδειχτο το παράδειγμα με τα 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες,όπου κανείς προφανώς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προκύπτουν από εγκαταλείψεις.
Πρόσφατα αδειοδοτήθηκε άλλο ένα Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στην Π.Ε. Κοζάνης. Όπως και στα υπόλοιπα περίπου 40 δημοτικά κυνοκομεία της χώρας, πρόκειται για χώρους με κλουβιά διαστάσεων 2μ επί 3μόπου φιλοξενούνται 2 ή 3 ζώα μαζί,κάτω από συνήθως άσχημες συνθήκες. Πόσο σοφή είναι άραγε η χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια τέτοιων δομών?

Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Έχουν δίκιο οι φιλοζωικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται. Για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ευζωίας αυτών των ζώων απαιτείται ένας στρατός δημοτικών υπαλλήλων και εθελοντών. Καθαριότητα και αυλισμός 100 και 200 σκύλων,σε καθημερινή βάση,δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση εάν αυτό πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια.

Βέβαια η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι η ελεύθερη παραμονή τους εντός του αστικού και περιαστικού ιστού, στις παιδικές χαρές, στα πάρκα και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως ορίζει ο νόμος. Από την Ευρωπαϊκή πρακτική όμως της ευθανασίας εντός 15 ημερών, μέχρι την Ελληνική εκδοχή της ζωοφιλίας που απαιτεί την κατάληψη των πόλεων από τους σκύλους, υπάρχει χώρος για ορθολογικότερες προτάσεις.

Μία προτεινόμενη προς δημόσια διαβούλευση λύση είναι οι κλειστές δομές πολύ μεγάλου μεγέθους αρκετών στρεμμάτων με φυσικό, κατά το δυνατόν, ανάγλυφο. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να δώσει λύση στα περισσότερα από τα υφιστάμενα προβλήματα.

• Μηδενικές απαιτήσεις σε καθαριότητα. Δεν υφίσταται συγκέντρωση ακαθαρσιών σε τόσο μεγάλο υπαίθριο χώρο.

• Αποδοτικότερη, πιο αποτελεσματική και εστιασμένη η δράση και οι πόροι των εθελοντικών ομάδων. Επιχειρούν σε έναν και μόνο ελεγχόμενο χώρο συγκεντρώνοντας από κοινού τις δυνάμεις τους.
• Απόλυτη υγειονομική εποπτεία των αδέσποτων ζώων.

• Μαζική παροχή κτηνιατρικής φροντίδας. Μαζικές αποπαρασιτώσεις των ζώων και απεντομώσεις των χώρων.

• Περιορισμός της διασποράς του ιού της λύσσαςκαι άλλων ανθρωπονόσων.Είναι πρακτικά αδύνατος ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων που «επανεντάσσει» υποχρεωτικά στις πόλεις ο Δήμος, ασχέτως εάν στους πολίτες επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση που αμελήσουν.
• Μείωση της έξαρσης των κρουσμάτων λεϊσμανίασης, που ταλαιπωρούν όλο και περισσότερα κατοικίδια ζώα και ιδιοκτήτες με πανάκριβες φαρμακευτικές αγωγές.

• Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Φυσική άσκηση και ανάπτυξη αγελαίας συμπεριφοράς χωρίς εντάσεις καθώς τα ζώα θα είναι στειρωμένα.
• Άμεσος εντοπισμός και έλεγχος των νέων κρουσμάτων σε περίπτωση επανεμφάνισής τους εντός των πόλεων.
• Παροχή υπηρεσίας προς τους δημότες που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν πλέον να διατηρούν στην κατοχή τους ένα ζώο.
• Ελάχιστες απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους. Σχεδόν αυτοσυντηρούμενη δομή.
• Ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων και της απώλειας ανθρώπινων ζωών.
• Γρήγορη και άμεση λύση χωρίς την ανάγκη εξεύρεσης μεγάλων κονδυλίων.
• Λύση, για τα δεμένα από τον νόμο χέρια των τοπικών αρχών.
• Μία καλύτερη ζωή για αυτά τα πλάσματα.

Οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός τέτοιου είδους πρότυπου κυνοτροφείου απαιτεί κατ’ ελάχιστον σε υποδομές
• Μικρά σε κόστος έργα υποδομών όπως περίφραξη του χώρου ή συντήρηση της υπάρχουσας, υποτυπώδες δίκτυο πόσιμου νερού, διάσπαρτα τοποθετημένες τροφοθήκες περιμετρικά της περίφραξης και υπόγεια σκεπασμένα σκάμματα μικρού σχετικά βάθους για την άνετη και ζεστή διαμονή των ζώων κατά τους χειμερινούς μήνες.
• Ενδεχόμενες χωροθετικές παρεμβάσεις εάν προκύψει ανάγκη περιορισμού των ηλικιωμένων ζώων ή των πολύ επιθετικών.
• Χώρος προσωρινής παραμονής μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας στείρωσης.
• Χώρος προσωρινής παραμονής ανευρεθέντων δεσποζόμενων ζώων έως την ταυτοποίησή τους .
Τέτοιοι χώροι που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις υπάρχουν περιμετρικά της πόλης της Κοζάνης. Δημοτικές εκτάσεις με μερική δενδροκάλυψη για σκίαση ή εγκαταλελειμμένες πρώην στρατιωτικές δομέςθα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Είναι καιρός να αποδοθούν ξανά οι πόλεις στους πολίτες και να μεριμνήσουμε σαν κοινωνία για ένα φαινόμενο που οι ίδιοι δημιουργήσαμε.
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις από την μεριά τους, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου. Εντατικούς ελέγχους από το σώμα της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής για την προβλεπόμενη ηλεκτρονική σήμανση των κυνηγετικών σκύλων, και μαζικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των μελών τους.

Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης
31.03.2021

Πηγη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα