ΚοζάνηΣτιγμιότυπα

Λαζαρίνες Κρόκου 2024, ο όρκος της αυγόπετσας, ο όρκος της φιλίας!

Υπέροχες Λαζαρίνες  μικρές και μεγάλες, ντυμένες με τις όμορφες φορεσιές τους πλημμύρισαν χθες,με χρώματα και χαρούμενες φωνές, τον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου, δίνοντας τον Όρκο της Αυγοπετσας.

Τι είναι η Κυριακή της Αυγοπετσας;

Η Κυριακή της “Αυγοπετσας” είναι ο όρκος των Λαζαρίνων. Επειδή ήταν πολλές μαζί για να μην μαλώνουν, έβαζαν πάνω στο κοίλωμα ενός κεραμιδιού ένα αυγό τσουκνίδες και γκαγκαρατσες το τοποθετούσαν πάνω σε έναν τρίποδα πυροστιά και μια μια από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη περνάει από πάνω λέγοντας “Ας περάσω και ας καϊκιωσω” η μεγαλύτερη σπάει το αυγό και όλες μαζί φωνάζουν: “όποια οποία Καίκιως να μαζοχτι σαν τ’ αυγό να στυγνωις σαν την γκαγκαρατσα και να πρασινις σαν την τσουκνίδα” Έπειτα όλες μαζί τραγουδώντας παίρνουν το κεραμίδι πάνε στον Άγιο Κωνσταντίνο όπου θάβουν το περιεχόμενο του κεραμιδιού. Σε όλο αυτό απέδιδαν μαγικές ιδιότητες, θεωρούσαν δηλαδή ότι θάβουν το κακό. Έπειτα λένε το τραγούδι “Καλη μιριασου Παναγία” στην εικόνα Παναγίας  και στήνουν το χορό. Αυτό έκαναν χθες 14/4 στο Κρόκο Κοζάνης.

Φωτογραφίες από Ιωάννα Κύρου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα