LifestyleTips

Μαρμελάδα ροδάκινο

Η πιο ωραία μαρμελάδα του καλοκαιριού είναι η μαρμελάδα ροδάκινο. Αν μάλιστα βάλετε και διαφορετικά ήδη ροδάκινου όπως λίγο λευκόσαρκο ή λεμονάτο ροδάκινο, τότε τα αρώματα της μαρμελάδας θα σας τρελάνουν. Φτιάξτε μπόλικη όταν τα ροδάκινα είναι στην εποχή τους για να την έχετε όλο το χρόνο στο πρωινό και στα γλυκά σας

Υλικά Συνταγής

  • 1½ κιλό ροδάκινα
  • 900 γραμ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για την κλασική σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο με κομμάτια, χρησιμοποιώ ολα τα είδη ροδάκινου που βρίσκω το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τα λεμονάτα και τα λευκόσαρκα που έχουν απίστευτο άρωμα.

Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα που να μην έχουν λιωμένα σημεία ή στίγματα στη φλούδα τους. Τα πλένουμε πολύ καλά και μετά τα ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε σε κομμάτια τα ροδάκινα μαζεύοντας σε ένα μπολ γυάλινο τους χυμούς τους που τρέχουν.

Βάζουμε στο μπολ στρώσεις ροδάκινα και στρώσεις ζάχαρη μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Μπήγουμε μέσα 1 φλούδα λεμονιού.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι μέχρι την επόμενη ημέρα.

Βάζουμε την μαρμελάδα ροδάκινο σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε 15-20′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της.

Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη μαρμελάδα ροδάκινο να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως, την δένουμε. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε για ακόμα 10′ ανακατευοντας με ξύλινη κουτάλα. Πάντα μετράμε το χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρει βράση.

Στο τέλος του βρασμού, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού κι αφήνουμε για 3-4′ να βράσει ακόμα.

Όπως είναι καυτή, την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα στεγνά βάζα. Θα χρειαστούμε 6 βάζα των 350 γραμμαρίων. Γεμίζουμε μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα επίσης καπάκια.

Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το καπάκι να ακουμπάει στον πάγκο και τα αφήνουμε έτσι να αποσυμπιεστούν μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τότε, τα φιλάμε σε ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό όλο τον χρόνο. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδας, το συντηρούμε στο ψυγείο για πολύ καιρό.

Όσο πιο πολύ την βράζουμε, τόσο πιο πολύ καραμελώνει η ζάχαρη, σκουραίνει το χρώμα της και σφίγγει η υφή της.

Μυστικά για τέλεια σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο

-Τα φρούτα πρέπει να είναι γερά, ώριμα και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα ή μαύρα στίγματα στην επιφάνεια τους. Αφού τα πλύνουμε αφαιρούμε τη φλούδα.

-Στη μαρμελάδα ροδάκινο, δεν βάζουμε κανένα αρωματικό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε μόνο τα θεϊκά αρώματα του ροδάκινου. Το θεωρώ περιττό.

-Τα ώριμα φρούτα δίνουν στην μαρμελάδα το έντονο αρώμα και το χρώμα του φρούτου. Τα λιγότερο ώριμα φρούτα της δίνουν την υφή και την πυκνότητα.

-Νερό δεν βάζουμε ποτέ σε μια μαρμελάδα που γίνεται από ζουμερά φρούτα. Το ίδιο το φρούτο έχει αρκετή υγρασία ώστε να βράσει και να δέσει.

-Κρατήστε όλους τους χυμούς του ροδάκινου την ώρα που τα καθαρίζετε. Θα μείνουν στο ψυγείο με την ζάχαρη να μαριναριστούν και θα μετατραπεί η ζάχαρη σε ρευστό σιρόπι.

-Μπορείτε να κάνετε μίξη ροδάκινου, γερμά και νεκταρινιού αν δεν έχετε όλα τα ροδάκινα. Θα γίνει τέλεια.

-Για να φτιάξετε μαρμελάδα ροδάκινο στο φούρνο, χρησιμοποιείτε τα ίδια υλικά ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

Ψιλοκόβετετε τα φρούτα σε ένα ταψί. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε ζουλώντας τα με τα χέρια. Ψήνετε τη μαρμελάδα ροδάκινο στο φούρνο στους 150-160 °C για περίπου 1 ώρα και 30′. Πότε πότε ανακατεύετε και στο τέλος ρίχνετε το χυμό. Ανακατεύετε και ψήνετε ακόμα για 5′.

-Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Αν αρχίσει να καίγεται στα πλαϊνά του ταψιού η μαρμελάδα, χαμηλώστε το φούρνο σας. Καλύτερα να ψήσετε λίγη ώρα παραπάνω πάρα να καεί στις άκρες του ταψιού.

-Ποτέ μην βάλετε νερό στο ταψί. Το φρούτο και τα υγρά του είναι αρκετά για να ψηθεί σωστά η μαρμελάδα ροδάκινο στο φούρνο.

-Ποτέ μην παραβράζετε μια μαρμελάδα γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει πολύ.

-Καλύτερα να τη βράσετε σταδιακά αν τη φτιάχνετε για πρώτη φορά και να την αφήνετε να κρυώσει για να σιγουρευτείτε ότι έδεσε σωστά. Ίσως χρειαστεί δηλαδή να επαναλάβετε τη διαδικασία «βράζω-αφήνω να κρυώσει και ελέγχω αν έχει δέσει».

-Αν παρόλα αυτά την παραβράσετε και σας σφίξει πολύ, αφού κρυώσει, τότε μην στεναχωρηθείτε, γιατί θα έχετε φτιάξει μια πηχτή μαρμελάδα ιδανική για πάστα Φλώρα και ψήσιμο στο φούρνο.

-Η παραβιασμένη μαρμελάδα χάνει σε γεύση και αρώματα και γίνεται πολύ σκούρα.

Η μαρμελάδα προς το τέλος του βρασμού θέλει προσοχή γιατί ξαφνικά μπορεί να καεί και να πιάσει στη κατσαρόλα, με αποτέλεσμα να αφήσει άσχημη γεύση και μυρωδιά καμένης καραμέλας.

-Εμπειρικά, για να σιγουρευτείτε για το πότε είναι έτοιμη, πρέπει να βάλετε λίγη μαρμελάδα σε πιατάκι ρηχό. Την αφήνετε 5′ στην κατάψυξη. Τραβάτεμε το δάχτυλο μία γραμμή πάνω στη μαρμελάδα. Αν ο διάδρομος που χαράξατε μείνει ανοιχτός, είναι έτοιμη. Αν κλείσει, σημαίνει θέλει ακόμα λίγα λεπτά βράσιμο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα