LifestyleTips

Μαρμελάδα σύκο – κανέλα – δαμάσκηνο

 8 βαζάκια των 500 γρ.

Υλικά

3 κιλά ώριμα σύκα καθαρισμένα
1/2 κιλού ώριμα δαμάσκηνα καθαρισμένα
1,5 κιλά ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1/2 κ.γλ. σκόνη κανέλα (προαιρετικά) και 1/2 κ.γλ σκόνη τζίντερ (προαιρετικά)
2 βανίλιες
ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα σύκα και τα ξεφλουδίζουμε για να έχει η μαρμελάδα φωτεινό χρώμα. Αν η φλούδα είναι μαλακή και μας αρέσει το πιο σκούρο χρώμα την αφήνουμε αφού κόψουμε μόνο την κορφή των σύκων.

  2. Ζυγίζουμε τα καθαρισμένα σύκα και τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε βαθιά, μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη, ραντίζουμε με λίγο νερό και αφήνουμε 1 ώρα να πέσουν τα υγρά.

  3. Όταν περάσει η μία ώρα βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και όταν πάρει 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα μπαχαρικά και το κονιάκ εκτός από τις βανίλιες και το λεμόνι. Προσέχουμε να είναι μέτρια ως χαμηλή η φωτιά για να μην πετάγονται σταγόνες και καούμε. Ανακατεύουμε που και που για να μην κολλήσει και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

  4. Όταν αρχίζει να στέκεται λίγο στην ξύλινη κουτάλα, μετά συνήθως από 2 ώρες (ανάλογα με την ένταση της κουζίνας) σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα το χυμό και τις βανίλιες. Δεν χρειάζεται να πήξει πολύ στην κατσαρόλα γιατί θα πήζει καθώς κρυώνει και είναι πιο ωραία όταν είναι ρευστή.

  5. Εντωμεταξύ έχουμε αποστειρώσει 8 βαζάκια των 500 ml και υπολογίζουμε να είναι αρκετά ζεστά την ώρα που θα έχουμε έτοιμη τη μαρμελάδα. Γεμίζουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα να μείνουν για μια νύχτα. Από την επόμενη μέρα μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι ή καλύτερα στο ψυγείο.

    Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα