Γενικά

Μαθητές σχημάτισαν τον «Ήλιο της Βεργίνας» στα Γρεβενά

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα την περασμένη Παρασκευή

Μ’ έναν εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο εορτασμός της ημέρας του «Μακεδονικού Αγώνα» στο 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών. Μαθητές και μαθήτριες του συγκροτήματος σχημάτισαν με τα σώματά τους τον 16κτινο Ήλιο της Βεργίνας, τραγουδώντας παράλληλα το «Μακεδονία Ξακουστή».

Δείτε το βίντεο με λήψεις από drone:

Loading video

Η περιοχή των Γρεβενών υπήρξε την περίοδο 1904-1908 σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Ελληνισμός δεν είχε ν’ αντιμετωπίσει μόνο τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, αλλά και τη ρουμανική προπαγάνδα που εποφθαλμιούσε τους βλαχόφωνους πληθυσμούς.

Θύμα της άγριας διαμάχης, που συνεχίστηκε και μετά την επικράτηση των Νεότουρκων (1908) και την επαναφορά του Συντάγματος, υπήρξε ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης, ο οποίος ύψωσε τ’ ανάστημά του, καταγγέλλοντας τα μαρτύρια των Ελλήνων της περιοχής.

Η πατριωτική του στάση στοχοποιήθηκε γρήγορα από Νεότουρκους και ρουμανίζοντες βλαχόφωνους που την 1/10/1911 τον συνέλαβαν μαζί με τον διάκονο που τον συνόδευε, στο σημερινό χωριό Αιμιλιανό, και αφού τους βασάνισαν τους κατακρεούργησαν σε μια βαθιά χαράδρα.

Ο Αιμιλιανός ήταν το τελευταίο θύμα ουσιαστικά του Μακεδονικού Αγώνα, αφού ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913 η απελευθέρωση και η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα