Γενικά

Με μάσκες, αντισηπτικά και αριθμημένες κάρτες το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά

«Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τον διπλανό μας, προστατεύουμε την πατρίδα μας» τονίζει στην «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης μιλώντας για το φετινό εορτασμό στο Βέρμιο

Στο… πνεύμα του κορονοϊού, με περιορισμούς και τηρώντας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης του ιού πραγματοποιείται σήμερα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου ο εορτασμός της «Παναγίας Σουμελά» στα υψώματα του Βερμίου στην Καστανιά Ημαθίας.

Η «Παναγιά των Ποντίων» θα τιμηθεί με τη χρήση μασκών, θερμομέτρων και αντισηπτικών, με τους διοργανωτές το τελευταίο διάστημα να εργάζονται πυρετωδώς ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις εντός και εκτός της Ιεράς Μονής. Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, ούτε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των πιστών που θα επισκεφτεί το Ιερό Προσκύνημα το τελευταίο διήμερο θα είναι στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργο Τανιμανίδη, που μίλησε στη «ΜτΚ» φέτος θα «υιοθετήσουμε ένα σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα στο πρόσφατο 22ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που πραγματοποιήθηκε στην ‘Παναγία Σουμελά’. Όπως είπαν και οι νέοι μας: Με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά τίποτα εμάς δεν μας σταματά. Έτσι κι εμείς. Θα γιορτάσουμε την Παναγιά μας τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που ορίστηκαν από την πολιτεία και τους ειδικούς, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού» υποστηρίζει ο κ. Τανιμανίδης.

Φέτος λοιπόν, ο διήμερος εορτασμός (χθες Παρασκευή παραμονή και σήμερα Σάββατο ανήμερα) περιλαμβάνει θερμομετρήσεις εκείνων που εισέρχονται στην Ιερά Μονή. Επίσης υποχρεωτικά, όπως λέει ο κ. Τανιμανίδης όσοι θελήσουν να εισέλθουν στην Μονή θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ κατά την είσοδό τους οι πιστοί θα παραλαμβάνουν αριθμημένες κάρτες, προκειμένου οι διοργανωτές με τη βοήθεια περίπου τριάντα εθελοντών να ελέγχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι εντός της Μονής βρίσκονται 100 άτομα. «Οι πιστοί θα εισέρχονται από μία πόρτα. Όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν να οδηγούνται στη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα. Θα πατούν πάνω σε σημάδια που έχουν τοποθετηθεί στο δάπεδο προκειμένου να τηρούμε τις αναγκαίες και απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας, θα προσκυνούν και στη συνέχεια θα εξέρχονται της Μονής από άλλη πόρτα. Ένας θα βγαίνει, ένας θα μπαίνει, ώστε πάντα μέσα στην Παναγία Σουμελά να βρίσκονται 100 άτομα» υποστηρίζει ο κ. Τανιμανίδης.

Συνεχείς απολυμάνσεις

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα. Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στην εικόνα της «Παναγίας των Ποντίων», όπως αποκαλείται η «Παναγία Σουμελά» θα υπάρχουν δεξιά και αριστερά της εικόνας συνεργάτες και στελέχη του Σωματείου που θα απολυμαίνουν με αντισηπτικό τόσο την εικόνα όσο και τους κοινόχρηστους χώρους. Στο εξωτερικό της Ιεράς Μονής ενδεχομένως να τοποθετηθούν περί τις τετρακόσιες καρέκλες σε απόσταση 1,5 με 2 μέτρων η μία από την άλλη για τους πιστούς.

Στα υψώματα του όρους Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, εκεί όπου χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Μονή ως συνέχεια της ομώνυμης Μονής στην Τραπεζούντα του Πόντου, η οποία για 16 ολόκληρους αιώνες αποτελούσε σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» θα βρίσκονται εκτός από τους πιστούς, τους διοργανωτές και τους εθελοντές που εργάζονται για την επιτυχή διοργάνωση των φετινών εορτασμών υπάλληλοι security αλλά και περίπου τριάντα αστυνομικοί που θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων. «Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τον διπλανό μας, προστατεύουμε την πατρίδα μας» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Τανιμανίδης.

Λόγω της πανδημίας φέτος επιτράπηκε η δραστηριοποίηση μόλις οκτώ μικροπωλητών, την ώρα που κάθε χρόνο στους εξωτερικούς χώρους του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 150.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές και με βάση το πρόγραμμα της 1608ης Πανήγυρης της «Παναγία Σουμελά» δεν επιτρέπονται κατασκηνώσεις εντός του χώρου του Ιερού Προσκυνήματος, μετά και από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε θα γίνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χοροί και συναυλίες). Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλεξάνδρου Υψηλάντη για την κατάθεση στεφάνων δεν θα ακολουθήσει το πλήθος των προσκυνητών, αλλά θα πορευτούν μόνο οι Αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Πως θα προσεγγίσετε το σημείο

Στο χώρο, θα υπάρχει επίσης ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές για τις ανάγκες των προσκυνητών. Από τη διοργάνωση δίνονται, επίσης, οδηγίες για τη διευκόλυνση της κίνησης, την ασφαλή άφιξη και αποχώρηση των επισκεπτών. Σήμερα, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, η είσοδος στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα γίνεται από το δρόμο, μετά το χωριό Καστανιά, που συνεχίζει εντός προσκυνήματος από την ασφαλτοστρωμένη παράκαμψη μέσα από το δάσος προς τη Μονή. Ο δρόμος αυτός θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δρόμος εισόδου στο προσκύνημα. Ο δρόμος από το Προσκύνημα προς το χωριό Καστανιά θα είναι μόνο κάθοδος για την αναχώρηση των προσκυνητών. Συνίσταται, ακόμη, λόγω του μεγάλου υψομέτρου (1.200 μέτρα), οι προσκυνητές να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες το πρωί τελέστηκε η Θεία λειτουργία και η προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγία Σουμελά, ενώ το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στο μικρό ναό και θα ακολουθήσει ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του κλήρου, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων, κ.ά.

Το απόγευμα θα ψαλλεί ο μεθεόρτιος πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει προσκύνηση της εικόνας. Τέλος, αύριο Κυριακή θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο των κτητόρων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών.

Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο Διευθυντής του Ιερού Προσκυνήματος, Αντώνης Δάλλας ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι διαφορετικός λόγω του κορονοϊού. Ο ίδιος πάντως εκτιμά πως η μείωση των επισκεπτών σε σχέση με πέρσι θα είναι της τάξης του 10%-15% και πως συνολικά ο αριθμός των πιστών θα ανέλθει σε 10.000-15.000.

panagia-soymela-sinapantima.jpg

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες στην «Παναγία Σουμελά» το 22ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στο οποίο, όπως λέει ο κ. Τανιμανίδης συμμετείχαν 120 περίπου νέοι, που τήρησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, με την διοργάνωση να αποτελεί ένα πρώτο τεστ του σημερινού εορτασμού.

*Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 15-16.08.2020

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα