Εξορμήσεις Κοζάνη

Μελιδόνι Κοζάνης το χωριό με τους 38 κατοίκους

Το Μελιδόνι είναι χωριό του νομού Κοζάνης που βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεάπολη Κοζάνης, σε ένα φυσικό κοίλωμα στην ανατολική όχθη του ποταμού Αλιάκμονα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 38 κάτοικους.

Παλιότερα βρισκόταν βορειοανατολικά της σημερινής τοποθεσίας και είχε την ονομασία Κουτσούφλιανη. Μάλιστα το επίθετο πολλών κατοίκων του είναι «Κουτσουφλιανιώτης». Εικάζεται ότι εκεί έζησε ένας βασιλιάς Μήδας και ότι το χωριό ονομαζόταν Νικομήδεια.
Ως το Μεσοπόλεμο το χωριό ευημερούσε, καθώς η γεωργία και η κτηνοτροφία επέφεραν ακόμη κέρδη.

Από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ως τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου, η οικονομική συρρίκνωση ήταν τεράστια. Αυτή ήταν και η αιτία που περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έγιναν οικονομικοί μετανάστες.

Η Γερμανία, η Αυστραλία, αλλά και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δέχτηκαν τους περισσότερους ξενιτεμένους. Η εκκλησία στην είσοδο του χωριού είναι Τα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε με την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1913.

Μερικές τοποθεσίες του χωριού είναι τα Μικρά Κουλούρια και τα Μεγάλα Κουλούρια, όπου σχηματίζονται «κουλούρια» από την πορεία της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, η Τζάκινα (το δάσος του χωριού), τα Καράβια και το Κουκούλι (ο λόφος ανατολικά του χωριού).

Για να το επισκεφθεί κάποιος από τη Νεάπολη θα κατευθυνθεί προς Καστοριά και σε πέντε περίπου χιλιόμετρα υπάρχει διασταύρωση για το χωριό.
Σ’ ένα τραπεζοειδές ύψωμα, που βρίσκεται σε 700 με 800 μ. νοτιοανατολικά του χωριού, έχουν διαπιστωθεί ίχνη οικισμού των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. .

Πηγή: Η Ζωή στο χωριό

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα