HighlightsΤοπικά Νέα

Ο «πρίγκιπας» του ίντερνετ από την Δυτική Μακεδονία που βγάζει εκατομμύρια

Στα 19 του χρόνια, ο γρεβενιώτης Φώτιος Τσιούκλας, ένας ομογενής τρίτης γενιάς από την Αυστραλία, είναι κιόλας εκατομμυριούχος. Μαζί με τον συμμαθητή και συνέταιρό του, Άλαν Γκόκογλου, έχτισε μία αυτοκρατορία από επιχειρήσεις τεχνολογίας που ασχολούνται με τη δημιουργία website και εφαρμογών, τη διαχείριση λογαριασμών στα social media, το digital marketing και consulting και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες, που έχουν επίσης στην κατοχή τους δύο από τα πιο hot clubs της Μελβούρνης, δημιούργησαν έναν όμιλο που αποτιμάται αυτή τη στιγμή στα 5 εκατ. δολάρια. Και είδαν την ιστορία τους να τραβά το ενδιαφέρον του Forbes, του Medium.com, της Daily Mail και πολλών ακόμα μέσων της Αυστραλίας.

«Για να πω την αλήθεια, δεν θεωρώ καν τον εαυτό μου επιτυχημένο», ομολογεί ωστόσο, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Τσιούκλας. Ίσως γιατί, όπως μαρτυρά το τελευταίο δελτίο τύπου της εταιρείας τους, οι δύο συνέταιροι έχουν βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά: Στόχος τους είναι να γίνουν οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσιούκλας επέδειξε από πολύ νωρίς αυτό το επιχειρηματικό δαιμόνιο, που τόσο συχνά αποδίδεται στους Έλληνες της ομογένειας. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να πουλά κωδικούς για παιχνίδια στο eBay, βγάζοντας τα πρώτα του 10.000 δολάρια.

Μετά, ξεκίνησε να επισκευάζει χαλασμένα κινητά, τα οποία μεταπωλούσε στο ίντερνετ, κερδίζοντας περίπου 1.000 δολάρια την εβδομάδα. Και το 2015 έμαθε πώς να δημιουργεί εφαρμογές, καταφέρνοντας να πουλήσει περισσότερες από 100 έως σήμερα.

Ήταν μόλις 18 χρονών, στην τελευταία τάξη του σχολείου ακόμα, όταν άρχισε να πηγαίνει σε νυχτερινά μαγαζιά δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να βρει πελάτες για την Kickspan, την εταιρεία ψηφιακού marketing που έστησε μαζί με τον Γκόκογλου.

Την εποχή εκείνη έκλεινε 5-10 πωλήσεις την εβδομάδα, καθώς οι δύο συνέταιροι ήλπιζαν να έχουν 500 λογαριασμούς το χρόνο. Όμως το Φεβρουάριο, η Kickspan έσπασε το φράγμα των 10.000 εγγεγραμμένων χρηστών στην πλατφόρμα της και πλέον προσφέρει μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε περισσότερους από 12.000 πελάτες, βγάζοντας εξαψήφια κέρδη κάθε μήνα.

Και το δίδυμο των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών δεν σταματά εδώ. Πριν από έξι μήνες, διαβλέποντας την άνοδο του TikTok, οι δύο τους αγόρασαν το domain name TikToks.com αντί 2.000 δολαρίων. Παρότι δέχθηκαν προσφορές έως και 145.000 δολαρίων για να το πουλήσουν, οι Τσιούκλας και Γκόκογλου σκοπεύουν να το κρατήσουν, προκειμένου να αναπτύξουν γύρω του μία υπηρεσία προώθησης λογαριασμών στην πλατφόρμα που αναδεικνύεται στο next big thing των social media.

Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τους δύο 19χρονους είναι το Apps4Brands, μία νέα υπηρεσία που θα επιτρέπει στο χρήστη να φτιάξει μόνος του το δικό του application, με κόστος μόνο 99 δολαρίων το μήνα.

Ο Τσιούκλας, που υπήρξε φιναλίστ για το βραβείο Victorian Young Achiever το 2019, έχει ως πρότυπό του τον ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ. «Μου αρέσει γιατί αλλάζει τον κόσμο, και –όπως συμβαίνει και με εμένα- δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα», εξηγεί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

«Αντιμετωπίζω το χρήμα απλά σαν ένα μέσο που μου επιτρέπει να αναπτυχθώ περισσότερο. Όταν αγοράζω κάτι ‘φανταχτερό’ είναι μία στρατηγική κίνηση, για να παρουσιάσω μία εικόνα και να προσελκύσω περισσότερους πελάτες», λέει.

Εάν αποδίδει κάπου τη μέχρι στιγμής επιτυχία του είναι στο ανοικτό μυαλό του («για να σκεφτείς διαφορετικά, πρέπει να αμφισβητείς τα πάντα»), στην άρνησή του να τα παρατήσει παρά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες και αναποδιές αλλά και στη σκληρή δουλειά. «Εάν θέλεις να ζήσεις μία αξιοσημείωτη ζωή, πρέπει να κάνεις αυτό που δεν κάνουν οι άλλοι. Το να δραπετεύσεις από το σύστημα του 9-5 και να δημιουργήσεις μία επιτυχημένη επιχείρηση είναι δύσκολο και χρειάζεται τεράστιες προσπάθειες για να το καταφέρεις», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Και ενώ ο συνέταιρός του έβαλε στον «πάγο» τα σχέδιά του να σπουδάσει πληροφορική για να εστιάσει στην επιχείρησή τους, ο Τσιούκλας δέχθηκε κάπως απρόθυμα πριν από λίγους μήνες να ξεκινήσει τις σπουδές του στο business. «Η μαμά μου με ανάγκασε να πάω στο πανεπιστήμιο», έγραψε στο Instagram.

Με καταγωγή από τα Γρεβενά από την πλευρά του πατέρα του και από τη Μεσσηνία από την πλευρά της μητέρας του, ο Φώτιος φαίνεται ότι μεγάλωσε σε ένα τυπικό σπίτι ομογενών. «Μιλάω πολύ καλά ελληνικά, γιατί μεγάλωσα μαζί με τους παππούδες μου και τελείωσα ελληνικό σχολείο», επισημαίνει. Μάλιστα, ανάμεσα στις εφαρμογές που έχει δημιουργήσει είναι και μία που βοηθά τα παιδιά ομογενών να εξασκηθούν στα ελληνικά. Όσο για τα σχέδιά του να έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά, αυτά αναβλήθηκαν φέτος εξαιτίας του κορονοϊού και μεταφέρονται για το μέλλον.

Ο νεαρός Τσιούκαλας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τους στόχους τους, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να οπτικοποιηθούν. “Αργά ή γρήγορα, αυτοί οι στόχοι γίνονται πραγματικότητα.”

 

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα