HighlightsΚοζάνηΤοπικά Νέα

Οι καβαλάρηδες της Ελάτης παρέλαβαν τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα (Φωτογραφίες)

 

Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Ιουνίου με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής 13 Ιουνίου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα από τον ηγούμενο της μονής αρχιμ. π. Σεραφείμ, την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Ελάτη, όπου έγινε η καθιερωμένη υποδοχή από τις τοπικές αρχές και στην συνέχεια τα λείψανα τέθηκαν σε προσκύνημα στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και θα ζητήσει την Ευλογία και τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.

Σημ.: Η προ κορωνοϊού καθιερωμένη ημερομηνία παραλαβής των λειψάνων του αγίου από του καβαλάρηδες της Ελάτης, ήταν η Κυριακή του Θωμά.

mikrovalto.gr

(φωτο από: Κατ. Λιόλιου & ομάδα fb: ΕΛΑΤΗ…ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα