LifestyleΆνδραςΓυναίκαΠαιδί

Ουρλιαχτά στη σιωπή” : Η έμφυλη τρομοκρατία και η ενδοοικογενειακή βία σε εποχές lockdown -Του Χρήστου Σαλαμπουκίδη

Του Χρήστου Σαλαμπουκίδη

Μπορεί η καραντίνα των προηγούμενων μηνών να ήταν ..”σωτήρια” λύση για την μη εξάπλωση του ιού, σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν για όλους ευχάριστη η διαμονή στο σπίτι και λέμε δεν ήταν γιατί σε πολλές περιπτώσεις η περίοδος αυτή για κάποιους στιγματίστηκε απο κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το μήνυμα του “μένουμε σπίτι , μένουμε ασφαλείς” σαφώς και ήταν σημαντικό στο να αποφύγουμε τα χειρότερα όπως η Γαλλία . Ισπανία, Ιταλία χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει ανοχή σε κρούσματα βίας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ναι μεν η καραντίνα ήταν αποτελεσματική και ασφαλής ως προς την μη μετάδοση της λοιμώδους ασθένειας αλλά για κάποιους αποδείχθηκε μοιραία η παραμονή στο σπίτι ως ψυχοσωματικά επιβλαβής φτάνοντας ακόμα και τα όρια της εγκληματικότητας.

Η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα-«παρενέργεια» ισχύει στις περισσότερες χώρες με καθεστώς lockdown, με το φαινόμενο να έχει λάβει σε κάποιες από αυτές ανησυχητικές διαστάσεις, αναγκάζοντας τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να απευθύνει παγκόσμια έκκληση για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών στο σπίτι. Τη σοβαρότητα του ζητήματος επισήμανε και η Διεθνής Αμνηστία.

Συμπέρασμα των μηνών που πέρασαν απο τον Κορονοϊό μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν οι ευπαθείς ομάδες αλλά οχι μόνον αυτές.
Θύματα εκτός των άλλων είναι και πλήθος παιδιών και γυναικών. Το lockdown λειτούργησε ως ταφόπλακα για γυναίκες και παιδιά που βρέθηκαν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια με τους κακοποιητές τους , συζύγους-συντρόφους ή και συγγενείς όπου βρήκανε πρόσφορο έδαφος να ασκήσουν μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο τόσο σωματική όσο και ψυχική βια ελέγχοντας περισσότερο τα θύματά τους.

Εντούτοις υπάρχει και μια θετική εξέλιξη στην όλη καταιγίδα της ενδοοικογενειακής βίας και η εξέλιξη αυτή δεν είναι α άλλη απο το “Ουράνιο τόξο ” της τόλμης και του θάρρους που βρίσκουν πολλοί απο τους κακοποιημένους αυτούς ανθρώπους να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής , που θα δώσουν λύσεις στο “μετά” που τώρα ζούμε.

Χειροπιαστό παράδειγμα το οτι πως τα ..ουρλιαχτά της σιωπής γίνονται φωνή. Μια φωνή-ανάδειξη των πολλών διαφορετικών παραμέτρων που χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη τόσο η Πολιτεία, όσο και η κοινωνία όταν αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά, κάποιες από τις οποίες ήταν μέχρι χτες αντιληπτές μόνο σε ανθρώπους που είτε τα συντρέχουν, είτε σχετίζονται άμεσα μαζί τους.

Αντιληπτές μόνο απο ψυχές που στο σκοτάδι αγρίευαν και “έγλυφαν” τις πληγές που συνέβησαν στο φως της καθημερινότητας του Lockdown ένα φως που κάποιοι δεν είδαν στιγμή και που τώρα έχουν την ικανότητα να το εκπέμπουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα