Στόχος του προγράμματος η  μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, με την  Έξυπνη Γεωργία (Smart Farming) να αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη γεωργία μέσω της καταγραφής και επεξεργασίας πληροφοριών σε εκτάσεις γεωργικής παραγωγής με στόχο την αποδοτική και βιώσιμη αγροτική παραγωγή, την  μείωση των πόρων που απαιτούνται για την αγροτική παραγωγή αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος.

Η έρευνα εστιάζεται σε δύο περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα  Γρεβενά και στο Βελβεντό  δίνοντας έμφαση σε τοπικά προϊόντα με εξαγωγικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του MARS, έχουν πραγματοποιηθεί αναγνωριστικές πιλοτικές επιδείξεις του ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής προστασίας σε πραγματικές συνθήκες σε καλλιέργειες οπωροφόρων και σε καλλιέργειες σιτηρών. Η εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής με μειωμένες και στοχευμένες επεμβάσεις για φυτοπροστασία και λίπανση, ταχύτερη αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων από ιούς, μύκητες και ασθένειες που απειλούν τα δένδρα και τα φυτά και βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων με την αποφυγή υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα προϊόντα και προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ακόμα ο κ.Σαρηγιαννίδης.

Στο έργο MARS, συμμετέχουν ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών, η GeoSense, η Agrosense και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί το πρόγραμμα MARS, συνολικού προϋπολογισμού 999.000 ευρώ  και διάρκειας 36 μηνών, υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ –Δημιουργώ –Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία.Όλο το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα των συνεργαζόμενων φορέων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού αλλά και των αναπτυξιακών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το αντικείμενο του έργου, τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά και την συμβολή του στην αγροτική οικονομία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή :https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/kozani/kozani-i-exypni-georgia-gia-apodotiki-kai-viosimi-agrotiki-paragogi/