Γενικά

Παραέχει… ο καιρός γυρίσματα: Μετεωρολόγος εξηγεί γιατί έχουμε… τρεις εποχές σε μια εβδομάδα

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε έντονες καιρικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που, όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο – «Ο φετινός χειμώνας είναι από το “μέλλον” δεν μοιάζει με εκείνον που είχαμε πριν από 30 χρόνια», λέει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος

«Ο καιρός τρελάθηκε», αναφωνούν οι πολίτες καθημερινά μιας και κάθε εβδομάδα έχει φτάσει να έχει τρεις εποχές. Ξεκινά με φθινοπωρινό σκηνικό μετατρέπεται σε ανοιξιάτικο και καταλήγει σε χειμωνιάτικο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε έντονες καιρικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που, όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις πεδίο σύγκρουσης ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη ή τη Σιβηρία και θερμών αερίων μαζών από την Αφρική και τη Μεσόγειο. Τέτοιες συναντήσεις αερίων μαζών με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές συμβαίνουν συνήθως στις αρχές της άνοιξης, φαινόμενο ωστόσο που φέτος έλαβε χώρα αρκετές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος με ακραία υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η μέση τιμή της θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο του 2023 σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Το θερμόμετρο έφτασε μέχρι και 3,3°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

«Μπορεί στον κόσμο να φαίνεται εντυπωσιακή η αλλαγή του καιρού αλλά όπως λέει και ο λαός μας “έχει ο καιρός γυρίσματα”. Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός Δεκέμβριος των τελευταίων 150 ετών.Ο Ιανουάριος παρά το λίγο κρύο που είχε, βγήκε πάλι πιο ζεστός μήνας», εξήγησε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο φετινός Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο Δεκέμβριος του 2023 χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός από το 2010. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,4 °C).

«Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου η θερμοκρασία θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά», υπογράμμισε.

«Ο φετινός χειμώνας είναι από το “μέλλον” δεν μοιάζει με εκείνον που είχαμε πριν από 30 χρόνια. Προφανώς έχει συμβάλει η κλιματική αλλαγή σε αυτή την αλλαγή αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1.1 °C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προηγούμενο θερμότερο Δεκέμβρη από το 2010.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,3 °C, με 26 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,2 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και στη Λίνδο της Ρόδου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (27 ημέρες).

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα