Γενικά

Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας – Δύο αγνοούνται

Ανάμεσα στους περίπου 40 εγκλωβισμένους βρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και μία έγκυος – Η επιχείρηση θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στους οικισμούς της Οξυάς στην Καρδίτσα, καθώς εδώ και δύο ημέρες περίπου 40 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός. Ανάμεσα στου εγκλωβισμένους βρίσκονται ηλικιωμένοι άνθρωποι, μια έγκυος γυναίκα αλλά και παιδιά. Μάλιστα, υπάρχουν δύο ηλικιωμένοι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από την Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε η Αναστασία Αργυριάδου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 21 Σεπτεμβρίου, έφτασε στο Μουζάκι Καρδίτσας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και μαζί με τον δήμαρχο Μουζακίου, Φάνη Στάθη, πέταξαν πάνω από την αποκλεισμένη περιοχή με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Επιχείρησαν να μεταφέρουν 12 κατοίκους και να πετάξουν κάποια τρόφιμα σε όσους ήθελαν να παραμείνουν στο σημείο.

Όπως μεταφέρει η δημοσιογράφος του Open, η πρόσβαση ήταν πολύ δύσκολη και το μόνο που κατάφεραν ήταν να πετάξουν τρόφιμα σε ένα σημείο του οικισμού, πριν επιστρέψουν στο Μουζάκι. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά με το πρώτο φως της αυριανής ημέρας. Στόχος της επιχείρησης είναι να μεταφερθούν οι υπερήλικες, μια έγκυος γυναίκα και όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το Open οι αποκλεισμένοι οικισμοί είναι και αυτοί απομακρυσμένοι μεταξύ τους. Επομένως, οι 40 κάτοικοι που βρίσκονται σε αποκλεισμό δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κινητά τηλέφωνα καθώς έχουν τελειώσει οι μπαταρίες (δεν υπάρχει ρεύμα).

Δύο ηλικιωμένοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής

Μάλιστα, υπάρχει ένα ζευγάρι υπερηλίκων (90 χρόνων) που δεν έχει δώσει σημάδια ζωής τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ένας από τους αποκλεισμένους κατοίκους ύψωσε κραυγή αγωνίας για τους δύο ηλικιωμένους ενώ τόνισε στο Open ότι και ο ίδιος δεν έχει τροφή και νερό ενώ σήμερα αναγκάστηκε να  περπατήσει 2 χιλιόμετρα για να βρει ένα παγούρι με νερό.

Ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους κατοίκους δεν επιθυμούν να φύγουν από τον τόπο τους, καθώς εκεί έχουν την περιουσία τους. Κάποιοι από αυτούς είναι κτηνοτρόφοι που θέλουν να μείνουν με τα ζώα τους και να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούν, ωστόσο, άμεσα να υπάρξει πρόσβαση.

Σε πολλά σημεία ο δρόμος έχει κοπεί από την κακοκαιρία που έφερε τις προηγούμενες ημέρες ο κυκλώνας Ιανός. Όπως δείχνει το ρεπορτάζ του Open, σε κάποιο σημείο ο δρόμος έχει μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι. Τα συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν το χωριό από το πρωί, ενώ όλη η μορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει.

Μαρτυρίες των εγκλωβισμένων κατοίκων

Το Open εξασφάλισε ορισμένες εικόνες μέσα από τον οικισμό της Οξυάς καθώς και ορισμένες μαρτυρίες από τους ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι εκεί. «Πήραμε κάτι σανίδια να βάλουμε στα σημεία που βουλιάζει για να πάω σπίτι μου» δηλωνει μια κάτοικος του οικισμού ενώ ένας ακόμα κάνει έκκληση για τους δύο ηλικιωμένους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από την Πέμπτη. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν, αν ζουν, αν έχουν να φάνε και αν έχουν φάρμακα», τονίζει.

«Εμείς δεν το εγκαταλείπουμε το χωριό με τίποτα όσοι είμαστε εδώ», υποστηρίζει η κάτοικος Ελένη Σερίφη, ενώ ένας ακόμη κάτοικος εξηγεί πως το φουσκωμένο ποτάμι κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Από την πλευρά της η σύζυγος του ιερέα του χωριού Ελευθερία Τόλια που έχει εγκλωβιστεί με την εξαμελή οικογένειά της εξηγεί πως στο χωριό δεν υπάρχει ρεύμα και νερό: «Δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε μακριά στα ρέματα να βρούμε νερό». «Εγώ μαγειρεύω, παίρνω νερό από ένα ρέμα το οποίο είναι θολό και το στραγγίζω», εξηγεί η Ελένη Σερίφη.

Το Open επικοινώνησε και με την εγκυμονούσα Ελένη Τόλια, η οποία είναι εγκλωβισμένη στον οικισμό. «Από ένα αυτοκίνητο, δέκα άτομα φορτίζουν από ένα αυτοκίνητο. Το δικό μου αυτοκίνητο δεν ξέρω καν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, αναφέρει η ίδια και προσθέτει «η περιοχή έχει πολλούς οικισμούς, έχει βουλιάξει όλο το χωριό. Είμαστε μέσα στις λάσπες. Είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν έχουμε πρόσβαση, δεν μπορούμε να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο να δούμε τους συγχωριανούς μας, δεν μπορούμε να τους δούμε. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα