Lifestyle Άνδρας Γυναίκα Κοζάνη Παιδί Τοπικά Νέα

Κιβωτός ΑΜΕΑ: Παραμύθι με ζωγραφιές στους τοίχους- κάτι μοναδικό συμβαίνει στον Άργιλο

Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε η βραδιά παραμυθιού στο χωριό Άργιλος της Κοζάνης, μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, όχι μόνο λόγω της αφήγησης, αλλά παράλληλα και λόγω της συμμετοχής μικρών και μεγάλων σε όλο αυτό!

Υπεύθυνοι για αυτή τη μοναδική βραδιά είναι οι ανθρώποι της Κιβωτού ΑΜΕΑ!

Η αφήγηση είχε θέμα την αναπηρία με στόχο την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με την διαφορετικότητα και την αναπηρία!

Το kouzounews.gr ηταν εκεί και γνώρισε από κοντά τη συγκινητική ιστορία του «Μιξ, Μαξ και Μεξ» και βίωσε από κοντά τη μοναδική αφήγηση του εμπνευστή αυτής της ιδέας – στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας – Μηνά Θεοδωράκη.

Οι δέκτες της ιστορίας δεν κάθονται απλά να ακούσουν την ιστορία και να απολαύσουν τις υπέροχες τοιχογραφίες, αλλά συμμετέχουν ενεργά σ’αυτη. Έτσι βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, είτε για να βρουν τους ξύλινους δείκτες που οδηγούν στην επόμενη τοιχογραφία, είτε για να καταλάβουν τι συμβαίνει στη συνέχεια.

Ο στόχος της αφήγησης, δηλαδή η εξοικείωση και η ευαισθητοποίηση  των παιδιών με την διαφορετικότητα και την αναπηρία είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ουσιώδες. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται μέσω αυτής της δράσης είναι τόσο σωστά δουλεμένος και τόσο ξεχωριστός, που αφοπλίζει μικρούς και μεγάλους.

Είναι τόσο σημαντικό να γινονται τετοιες δράσεις που αφορούν ολους μας… Πολλά συγχαρητήρια από καρδιάς σε όλους τους διοργανωτές!!

Λίγα λόγια για το       πρόγραμμα

Το βιωματικό πρόγραμμα «Μιξ, Μαξ Μεξ» είναι μία καλλιτεχνική παρέμβαση που έχει σαν στόχο την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με την διαφορετικότητα και την αναπηρία.

Σχεδιάστηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από τον ψυχολόγο του Παιδιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Κιβωτός», Μηνά Θεοδωράκη.

Η δημιουργία και υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από την «Κιβωτό» σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό «Αμπεμπαμπλομ» και την κοινότητα του Άργιλου.

Τα βασικά συστατικά του προγράμματος είναι η αφήγηση παραμυθιού, η περιπατητική πρακτική και η εικονογράφηση. Το παραμύθι που επιλέχτηκε για την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος είναι «Η Ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ» του Χιλιανού συγγραφέα, Λουίς Σεπούλδεβα. Η εικονογράφηση της ιστορίας έγινε με την δημιουργία τοιχογραφιών στον οικισμό του Άργιλου.

Το παραμύθι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο συγκινησιακής επικοινωνίας ενώ μέσω της εικόνας ένα παιδί μπορεί να συνδέσει τις δικές του εμπειρίες με την ιστορία. Σε σχέση με την περιπατητική πρακτική, στόχοι της είναι ο στοχασμός, η εμβάθυνση, η συνεύρεση, η συμμετοχή και η πολιτική δράση.

Από την μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά, μετά την συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική δράση, μπορούν να κατανοήσουν περισσότερο τις έννοιες της διαφορετικότητας και της αναπηρίας και μπορούν να παρουσιάσουν πιο θετικές στάσεις και υψηλότερο βαθμό εξοικείωσης με τα άτομα με αναπηρία. Μελλοντικός στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα μέσα από την συνεργασία της «Κιβωτού» με σχολεία αλλά και με το κοινό.

Φωτογραφίες από τη βραδιά παραμυθιού

2 Σχόλια

ΣΑΒΒΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2 Οκτωβρίου 2019 at 00:28

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΟ ΧΩΡΟ , ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΨΗΛΑ………………….ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
jean pierre besnard 8 Οκτωβρίου 2019 at 09:25

MAGNIFIQUE BRAVO !!!

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα