Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, θα πρέπει να αντικαθιστάς τα σφουγγάρια σου κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείς και πόσο καλά τα φροντίζεις. Εάν παρατηρήσεις ότι τα σφουγγάρια, αρχίζουν να μυρίζουν ή να καταρρέουν πριν από το τέλος των δύο εβδομάδων, μάλλον ήρθε η ώρα να τα αλλάξεις. Εάν δεν είσαι βέβαιη εάν είναι ώρα να αντικαταστήσεις το σφουγγάρι, θα μπορούσες να πάρεις ένα καινούργιο για να υπάρχει όταν το χρειαστείς. Σε τελική ανάλυση, είναι σχετικά φθηνά και εύκολα να βρεθούν. 

Η Jeri Fritz της Highland Park Housekeeping ξέρει πότε να αντικαταστήσει τα σφουγγάρια για της. Σύμφωνα με την Jeri, εδώ είναι μερικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις το σφουγγάρι που βρίσκεται στην άκρη του νεροχύτη σου.

4 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από το σφουγγάρι:

1.Το σφουγγάρι είναι εμφανώς αποχρωματισμένο ή λεκιασμένο

«Συνήθως, μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα σφουγγάρι είναι έτοιμο να αντικατασταθεί κοιτάζοντάς το», λέει η Jeri. «Οι λεκέδες που προέρχονται από το πλύσιμο των πιάτων ή το καθάρισμα των ακαθαρσιών θα πρέπει να ξεπλένονται σχετικά εύκολα. Εάν ένα σφουγγάρι διατηρεί τους λεκέδες ακόμα και αφού έχει ξεπλυθεί πλήρως, είναι έτοιμο να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο».

2.Το σφουγγάρι έχει αναπτύξει μια ξινή μυρωδιά
«Ακόμα κι αν ένα σφουγγάρι φαίνεται καλό, μπορείς να καταλάβεις ότι είναι παλιό από τη μυρωδιά του», λέει η Jeri. «Η μυρωδιά μπορεί συχνά να είναι πιο εμφανής από τους λεκέδες». Όπως όλα τα άλλα υφάσματα που παραμένουν υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σφουγγάρια μπορούν να αναπτύξουν μούχλα και ωίδιο. Εάν αρχίσεις να μυρίζεις μια σοβαρή ξινή μυρωδιά από το σφουγγάρι σου, πέταξε το αμέσως και αντικαταστήστε το. Θα κρατήσει την κουζίνα σου να μυρίζει φρέσκια και αποφεύγεις τα μικρόβια από πιρούνια που έχουν τριφτεί με ένα μουχλιασμένο σφουγγάρι.

3.Το σφουγγάρι καταρρέει ή διαλύεται
Εάν είσαι από εκείνες που χρησιμοποιούν πολύ έντονα το σφουγγάρι μπορεί να αρχίσει να καταρρέει προτού δείξει άλλα σημάδια. Η φθορά ενός σφουγγαριού απλώς το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό, επομένως αντικατεστήσε τα σφουγγάρια σου.

4.Δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που αντικατεστήσες το σφουγγάρι 
Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο και αναρωτιέσαι αν έχεις αντικαταστήσει ποτέ το σφουγγάρι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνεις. «Κάθε δύο εβδομάδες έως έναν μήνα είναι αρκετό», λέει η Jeri. «Εξαρτάται μόνο από το πόσο συχνά χρησιμοποιείς το σφουγγάρι και για ποιο σκοπό το χρησιμοποιείς. Εάν μαγειρεύεις πολύ και τρίβεις συχνά κατσαρόλες και τηγάνια, πιθανότατα θα πρέπει να αντικαταστήσεις το σφουγγάρι νωρίτερα από κάποιον που συνήθως επιλέγει το έτοιμο φαγητό». 

Πώς να κάνεις το σφουγγάρι σου να διαρκέσει περισσότερο

Κράτησε το σφουγγάρι σου σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Μην αφήνεις το σφουγγάρι στο κάτω μέρος του νεροχύτη.
Τα σφουγγάρια, όπως όλα τα υφάσματα, χρειάζονται αέρα για να αεριστούν, διαφορετικά θα εμφανίσουν μούχλα ακόμη και μετά από λίγες μόνο χρήσεις.
Φρόντισε να επιλέγεις πάντα το κατάλληλο σφουγγάρι για την κάθε δουλειά.

Πηγή