Κοζάνη Τοπικά Νέα

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Ο αγρότης που πρωτοπορεί καλλιεργώντας τη θεραπευτική αρώνια

Ανοίγει την Κυριακή το κτήμα του στο κοινό για γνωριμία με το «βατόμουρο της νιότης» Ένας αγρότης της περιοχής, ο 46χρονος Συμεών Κουτρούδης, π. αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας , αποφάσισε να πάει κόντρα στις συμβατικές καλλιέργειες και τρία χρόνια πριν ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των superfoods, φυτεύοντας αρώνια στο κτήμα του στο δρόμο Πτολεμαΐδας – Άρδασσας, σε μια έκταση 14 στρεμμάτων.

Το τόλμημα πέτυχε και πλέον δράττει τους καρπούς του «βατόμουρου της νιότης», όπως χαρακτηρίζεται. Στόχος του είναι να γνωρίσει ο κόσμος της περιοχής αυτή  την τόσο ωφέλιμη για την υγεία καλλιέργεια και να βάλει την αρώνια στη διατροφή του!

Το κτήμα βρίσκεται έξω από την Πτολεμαΐδας, στο δρόμο πηγαίνοντας για Άρδασσα, κοντά στην αθλητική Ακαδημία του Ηρακλή, σε μια έκταση 14 στρεμμάτων. Τα πρώτα δέντρα φυτευτήκαν το ‘16 και φέτος φυτεύτηκαν κι άλλα, με τα πρώτα δέντρα να δίνουν ήδη καρπούς από πέρυσι και φέτος η συγκομιδή να είναι μεγαλύτερη.

Η σωστή φροντίδα και η βιολογική καλλιέργεια αποφέρουν καρπούς, ενώ στόχος του κ. Κουτρούδη είναι ο κόσμος της περιοχής να γνωρίσει το θαυματουργό αυτό φυτό και να το εντάξει στη διατροφή του.

Οι παραγγελίες διατίθενται απευθείας στον κόσμο. «Η αρώνια είναι φυτό άγνωστο στην Ελλάδα, φαρμακευτικής φύσεως, έχει μια ιδιαίτερη στιφή και λίγο ξινή γεύση που συνηθίζεται και κάνει πολύ καλό για την υγεία». Ιδανικά, καταναλώνεται νωπό, διατηρώντας τις θρεπτικές του αξίες.

Διατηρείται στο ψυγείο ή μετέπειτα στον καταψύκτη, ενώ καταναλώνεται και αποξηραμένο, όπως ανάλογα superfoods, όπως τα blueberries, το ιπποφαές κ.α.

Επίσης υπάρχει και με τη μορφή σκευασμάτων, όπως μαρμελάδα κ.α.. Πρόκειται για βιολογικό προϊόν υπό μετατροπή, χωρίς σταγόνα λιπάσματος, που ο κόσμος  θα έχει τη δυνατότητα να το γνωρίσει από κοντά την Κυριακή το πρωί από τις 11 και μετά.

Μάλιστα στο κτήμα θα βρίσκεται και η γεωπόνος της εταιρείας που θα διαθέτει το προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, λύνοντας τις όποιες απορίες στον κόσμο για τη δράση του και τα ποικίλα οφέλη του στον οργανισμό!

Αυτό που του έδωσε το κίνητρο να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αρώνιας είναι το ρυπογόνο περιβάλλον της περιοχής, δίνοντάς του το έναυσμα να ασχοληθεί με μια καλλιέργεια εναλλακτική, με πάμπολες θεραπευτικές δράσεις! Ο ίδιος, αγρότης κατ’ επάγγελμα, ασχολείται και με συμβατικές καλλιέργειες όπως ελαιοκράμβη, σιτάρι, καλαμπόκια, ηλίανθο, ωστόσο θέλησε να ξεφύγει λίγο από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως κεράσια, μήλα, αχλάδια, με μια εξειδικευμένη θεραπευτική καλλιέργεια.

Για αυτό και καλεί τον κόσμο να πάει στο κτήμα, να συλλέξει τον καρπό και να γνωρίσει τις δράσεις του. Η αρώνια αν και κάνει θραύση στο εξωτερικό, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή στη χώρα μας. «Θέλω ο κόσμος να δει το φυτό και να ενημερωθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες», λέει ο κ. Κουτρούδης.

Τώρα είναι η εποχή της συγκομιδής της αρώνιας, η οποία δεν σαπίζει, αλλά σταφιδιάζει και πέφτει. Ιδανικά, για κατανάλωση, είναι μια μικρή ποσότητα κάθε πρωί για ενέργεια!

Καρποί Αρώνιας

Η Αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C. Ο καρπός της είναι μικρός: 7-10 χιλιοστά, στρογγυλός, μαύρος και ωριμάζει από τα μέσα του Αυγούστου.

Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. Το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό, ενώ αυτή αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα και η φυτεία διαρκεί έως 100 έτη. Θεωρείται βιολογική καλλιέργεια διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις ή ψεκασμοί καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ότι το φυτό προσβάλλεται από ασθένειες.

Το «βατόμουρο της νιότης». Εάν λαμβάνετε μία χούφτα απο Aroniaberries κάθε μέρα, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι σας, προστατεύοντας σας από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Η ευεργετική του δράση

Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βοηθάει στην υπέρταση, προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει τα επίπεδα του στρες , έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος , έχει αντισηπτικές ιδιότητες , αντιμετωπίζει λοιμώξεις του ουροποιητικού, έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα