Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 1912, η ιστορική Αιανή (τότε γνωστή ως Κάλλιανη) γνώρισε τη χαρά της ελευθερίας ύστερα από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.
Ήταν η εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, όταν ο ελληνικός στρατός, προελαύνοντας στη Μακεδονία, απελευθέρωνε πόλη την πόλη, χωριό το χωριό.
Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου, απόσπασμα ιππικού της V Μεραρχίας, με επικεφαλής τον Υπίλαρχο Δημήτριο Σιούλη, εισήλθε στην Κάλλιανη μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα:
Η Μακεδονία είναι ελεύθερη!
Οι κάτοικοι, συγκινημένοι, υποδέχθηκαν τους Έλληνες στρατιώτες με δάκρυα, ψαλμούς και καμπανοκρουσίες. Η σημαία υψώθηκε ξανά στον ουρανό της Αιανής και η μέρα αυτή χαράχτηκε στη μνήμη όλων ως η αρχή μιας νέας εποχής.
Δυστυχώς, η χαρά σκιάστηκε από ένα τραγικό περιστατικό. Την επόμενη μέρα, 14 Οκτωβρίου 1912, ο Υπίλαρχος Σιούλης έπεσε νεκρός από πυροβολισμό – σύμφωνα με τις πηγές, συνέπεια παρεξήγησης μέσα στο ίδιο το στρατιωτικό απόσπασμα.
Ο Σιούλης τάφηκε με τιμές στον περίβολο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αιανή, όπου ο τάφος του σώζεται μέχρι σήμερα, σύμβολο θυσίας και ελευθερίας.
Η απελευθέρωση της Αιανής προηγήθηκε μόλις κατά μία ημέρα της απελευθέρωσης της Κοζάνης (14 Οκτωβρίου 1912).
Έτσι, η μικρή αυτή κοινότητα έγινε ένας από τους πρώτους τόπους της Δυτικής Μακεδονίας που αντίκρισε ξανά τον ήλιο της λευτεριάς.











