Γενικά

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου-Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1912: Οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στη Σιάτιστα, στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

1944: Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τους ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1949: Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1961: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επαναλαμβάνει ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1966: Ο ποταμός Άρνος πλημμυρίζει τη Φλωρεντία, σε μέγιστο ύψος 6,7 μ., αφήνοντας χιλιάδες άστεγους και καταστρέφοντας εκατομμύρια αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία. Επίσης, την ίδια ημέρα η Βενετία πλημμυρίζει σε ύψος 1,94 μ., που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών.

1973: Η Ολλανδία βιώνει την πρώτη της Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης εκείνης της χρονιάς. Οι αυτοκινητόδρομοι χρησιμοποιούνται μόνο από όσους μετακινούνται με ποδήλατα και πατίνια.

1980: Καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

2001: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της χώρας. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον ΜακΚέιν.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα