Γενικά

Σαν σήμερα η πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο: Αυτό είναι το «τούβλο» που μας άλλαξε τη ζωή

Σαν σήμερα το 1973 ο Μάρτιν Κούπερ πραγματοποιεί την πρώτη κλήση στην ιστορία με κινητό τηλέφωνο στη Νέα Υόρκη.

Ο Μάρτιν Κούπερ ήταν αντιπρόεδρος της Motorola και ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο.

Η κλήση του έγινε προς τον Joel S. Engel των Bell Labs, ο οποίος επίσης εργαζόταν πάνω στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων μαζί με τον Richard Frenkiel.

Το τηλέφωνο που εφηύρε η ομάδα του Cooper ζύγιζε δυόμισι κιλά και κόστιζε 9.000 δολάρια σε σημερινά δολάρια. «Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν 20 λεπτά», έχει δηλώσει ο Κούπερ.

«Αλλά αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα,αφού δεν μπορούσες να κρατήσεις το τηλέφωνο όρθιο για πολύ παραπάνω».

«Δεν είχαμε ιδέα ότι σε μόλις 35 χρόνια περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στη Γη θα είχαν κινητά τηλέφωνα, ή ότι θα τα μοίραζαν δωρεάν στον κόσμο», ανέφερε στο παρελθόν ο «πατέρας» της πλέον δημοφιλούς εφεύρεσης!

Η ιδέα για ένα πραγματικά… κινητό τηλέφωνο, προέκυψε όταν ενώ δούλευε στην Motorola στις αρχές του 70 άκουσε ότι θα γίνει ένα δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλάνε στο τηλέφωνο από το αυτοκίνητο τους.

Όμως ο Κούπερ θεώρησε πως τώρα οι άνθρωποι θα είναι παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα τους αντί στα σπίτια τους – κι έτσι ήθελε να φτιάξει μια συσκευή ή οποία θα είναι όντως φορητή και θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε.

Σημειώνεται πως η εμπορική εκδοχή της πρωτότυπης συσκευής που χρησιμοποίησε ο Κούπερ ήταν το Motorola Dynatac 8000X, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε 11 ολόκληρα χρόνια μετά – δηλαδή το 1984.

Το κινητό αυτό ζύγιζε 790 γραμμάρια, είχε κεραία μήκος 15 εκατοστών, ενώ το κόστος του σε σημερινά δολάρια υπολογίζεται σε 11.700.

Μπορούσε να κάνει μόνο κλήσεις – διάρκειας έως τριάντα λεπτάδεν υπήρχαν μηνύματα ή κάμερα, χρειαζόταν 10 ώρες φόρτισης και έμενε σε κατάσταση stand-by έως και 12 ώρες.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα