LifestyleTips

Σπιτικά πατατάκια (τσιπς πατάτας)

Εύκολα και γρήγορα τραγανά σπιτικά πατατάκια σαν του εμπορίου. Ξεμυαλίζουν σε κάθε μπουκιά. Τα σπιτικά τραγανά τσιπς πατάτας γίνονται και στο φούρνο κατευθείαν, χωρίς τηγάνισμα!

Υλικά Συνταγής

  • 4 πατάτες
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

Με αυτή τη συνταγή θα φτιάξεις τέλεια σπιτικά πατατάκια φούρνου ή κλασικά τραγανά τσιπς πατάτας στο τηγάνι που θα σε τρελάνουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως, να θυμάσαι ότι πρέπει να επιλέξεις πατάτες ιδανικές για τηγάνισμα.

Όλες οι πατάτες για τα σπιτικά πατατάκια πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και ιδανικές είναι οι μακρόστενες και όχι οι πολύ χοντρές πατάτες.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Αν επιλέξετε να αφήσετε την φλούδα πάνω, τρίψτε πολύ καλά με σφουγγάρι την φλούδα της πατάτας.

Σε μαντολίνο κόβουμε πολύ λεπτές φέτες πατάτας, σχεδόν διαφανείς. Είναι βασικό για τραγανά τσιπς πατάτας, να είναι κομμένες οι πατάτες σε ομοιόμορφες διάφανες φέτες.

Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Αφήνουμε να σταθούν για 5’ κι έπειτα αλλάζουμε το νερό 2 φορές και με προσοχή ξεπλένουμε τα τσιπς πατάτας σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, να φύγει όλο το άμυλό τους. Στο τελευταίο πλύσιμο πρέπει το νερό να τρέχει διάφανο και καθαρό.

Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε μία πετσέτα, απλώνουμε σειρά σειρά τα πατατάκια και τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Για να γίνουν τραγανά τα σπιτικά πατατάκια δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία πάνω τους όταν μπουν στο καυτό λάδι.

Βάζουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε λίγα πατατάκια, ρίχνοντας βροχηδόν στο καυτό λάδι.

Με μία τρυπητή κουτάλα τα χωρίζουμε ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους στο τηγάνισμα.

Τηγανίζουμε για περίπου 2-1/2 με 3’ μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα . Όσο προχωράει το τηγάνισμα θα δείτε ότι παίρνουν χρώμα πιο γρήγορα.

Να θυμάστε ότι τα τσιπς πατάτας, όταν τα βγάλετε από το καυτό λάδι συνεχίζουν να ψήνονται για 1’ ακόμα όποτε θα σκουρύνουν κι άλλο.

Με κουτάλα «αράχνη» τρυπητή, στραγγίζουμε την πρώτη δόση πατατάκια από το καυτό λάδι και απλωτά τα ρίχνουμε σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να στεγνώσουν. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα και με τα υπόλοιπα τσιπς πατάτας σε δόσεις.

Δώστε τη γεύση που αγαπάτε στα σπιτικά πατατάκια, με ανθό αλατιού, χοντροαλεσμένα πιπέρια, ρίγανη, πάπρικα ή ό,τι άλλο σας αρέσει όσο είναι ακόμα ζεστά, ώστε να κολλήσει.

Μόλις τελειώσουμε με όλα τα πατατάκια τα απλώνουμε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας και τα στεγνώνουμε τελείως σε χαμηλό φούρνο στους 130°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5’.

Μυστικά για τραγανά τσιπς πατάτας

-Αρωμάτισε τα σπιτικά πατατάκια σου με ό,τι βότανο ή μπαχαρικό σου αρέσει. Ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, πάπρικα, bbq sauce, αποξηραμένο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι, ή και τριμμένη παρμεζάνα.

-Πρέπει να ξεπλύνεις πολύ καλά τα τσιπς πατάτας για να φύγει όλο το άμυλο πριν τα τηγανίσεις. Μόνο έτσι θα σου γίνουν πολύ τραγανά.

-Γρήγορο τηγάνισμα σε άφθονο καυτό λάδι σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα, είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνουν πολύ τραγανά. Ιδανικά, να τηγανίζεις τα τσιπς πατάτας λίγα λίγα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα χωρίς να πέφτει η θερμοκρασία του καυτού λαδιού με μεγάλη ποσότητα πατάτας.

-Στράγγιξε πολύ καλά τα πατατάκια σου από το λάδι, ιδανικά με κουτάλα αράχνη με μεγάλες τρύπες και στέγνωσέ τα τελείως σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρεις.

Σπιτικά πατατάκια φούρνου, χωρίς τηγάνισμα

Αν θέλεις να αποφύγεις τελείως το τηγάνισμα, μπορείς να φτιάξεις σπιτικά πατατάκια φούρνου. Θα χρειαστείς 2 λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί, γιατί πρέπει να βάλεις απλωτά τα πατατάκια στο φούρνο.

Άλειψε πολύ καλά και τις 2 πλευρές με λάδι ή ακόμα καλύτερα ψέκασε με λάδι τα πατατάκια και από τις δυο πλευρές.

Πασπάλισέ τα με ανθό αλατιού.

Τοποθετήστε τα ώστε να μην καλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη, αλλιώς δεν θα ψηθούν σωστά.

Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150-160 για περίπου 30’ να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.

Καλύτερα πιο χαμηλός φούρνος με 5-10’ παραπάνω ψήσιμο γιατί στεγνώνουν σωστά και παίρνουν πιο ξανθό χρώμα.

Ανεβοκατεβάστε τις λαμαρίνες στα μισά του ψησίματος.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα