Γενικά

Σύψας: Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό – Στόχος να μην έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Αν βγάλουμε (το καλοκαίρι) χωρίς ατυχήματα τότε περιμένουμε το φθινόπωρο το δεύτερο κύμα, επισήμανε μεταξύ άλλων

«Δεν είναι καιρός για χαλάρωση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικόλας Σύψας σημειώνοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες καθώς και τις εικόνες συνωστισμού, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούνε τόσο πολύ.

«Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω. Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει».

Τόνισε δε, πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών π.χ με τα πάρτι, συνωστισμούς, όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψή του.

 

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα» πρόσθεσε ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.

 

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη, αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».

 

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία.

 

Σχολιάζοντας την αυξητική τάση με τα κρούσματα στη Γερμανία, δεν απέκλεισε να συμβεί κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.

 

«Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Σύψας τονίζοντας ότι τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ ό,τι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες.

 

Έχει πάρει τεραστία επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως, σημείωσε υπενθυμίζοντας πως «Είμαστε ακόμα στον πρώτο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς».

 

Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις τοπικές εξάρσεις π.χ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται».

 

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία ο ίδιος ανέφερε πως «αν όλος αυτός ο κόσμος έχει μέσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί».

 

Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικός άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

 

Ερωτώμενος για το δεύτερο κύμα του κορωνοιού, ο Νικόλαος Σύψας υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι να μην το έχουμε το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν βγάλουμε (το καλοκαίρι) χωρίς ατυχήματα τότε το (δεύτερο κύμα το) περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο δηλαδή Νοέμβριο – Αρχές Δεκεμβρίου».

 

«Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο. Εάν όλα πάνε καλά θα το έχουμε σε  έναν χρόνο με 18 μήνες» είπε ο καθηγητής ενώ προϊδέασε ότι «του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό».

 

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα