Ξεκίνησε η περίοδος της συγκομιδής του κρόκου Κοζάνης ενός από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα μπαχαρικά στο κόσμο.
Εκατοντάδες καλλιεργητές βρίσκονται στα χωράφια τους σκυμμένοι συλλέγοντας ένα-ένα τα μωβ λουλούδια του θαυματουργού φυτού.
Είναι η περίοδος πού οι κάτοικοι της Κοζάνης που έχουν Κρόκο (κυρίως τα χωρια Κροκος, Αγ. Παρασκευή, Καισαρεία, ‘Ανω και Κάτω Κώμη, Λυγερή, Κερασιά, Πλατανιά Βοϊου) εγκαταλείπουν κάθε άλλη δραστηριότητα και αφιερώνονται οικογενειακώς στην συλλογή των λουλουδιών.
Τα βασικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, η βιταμίνη Β και Β2, το καρωτίνιο α-β και γ, οι υδατάνθρακες και το αιθέριο έλαιο.
Μια μικρή μόνο ποσότητα κρόκου χαρίζει χρώμα, λεπτή γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε είδους φαγητό που παρασκευάζει κάποιος.
Φωτογραφίες του φίλου Γιώργου Χ.