HighlightsΕξορμήσειςΚοζάνηΣτιγμιότυπα

Τα εντυπωσιακά Μπουχάρια στο Μικρόβαλτο Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Το KouZouNews.gr επισκέφτηκε τα Μπουχάρια και έχει συλλέξει όλες τις πληροφορίες για εσένα που θέλεις να τα επισκεφτείς.

Που βρίσκονται- Πως θα φτάσεις εκεί;

Τα εντυπωσιακά «Μπουχάρια» αρχικά είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στην Ελλάδα, βρίσκεται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων, συγκεκριμένα στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, και απέχει 43 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης.

Η πρόσβαση στο σημείο είναι πολύ εύκολη και προσβάσιμη, καθώς η Νομαρχία Κοζάνης έχει προχωρήσει στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου.Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις επίσης είναι απλά υπέροχη!

Πότε και πώς σχηματίστηκαν:

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο ξεκίνησε στην περιοχή σχεδόν 70.000 χρόνια πριν, λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Το ύψος ξεπερνάει τα 2 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7 μέτρα. Αποτελούνται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο και συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, ενώ η κορυφή τους καλύπτεται από έναν σχιστόλιθο βράχο.

Η καλύτερη στιγμή να τα επισκεφτείς:

Η καλύτερη στιγμή για να το επισκεφτείς είναι αυτή την εποχή και κυρίως το απόγευμα, καθώς το ηλιοβασίλεμα αν το πετύχετε «ντύνει» παραμυθένια τους αλλόκοτους γεωφυσικούς σχηματισμούς χαρίζοντας μία μαγευτική εικόνα.

Τι έλεγε ο μύθος για τα Μπουχάρια:

Οι ντόπιοι προσπάθησαν με πολλούς μύθους να ερμηνεύσουν αυτούς τους παράξενους φυσικούς σχηματισμούς.

Αρχικά οι ντόπιοι πίστευαν ότι μέσα από τα Μπουχάρια (καμινάδες) έβγαιναν τη νύχτα οι διαβόλοι. Έτσι όσοι ταξίδευαν το βράδυ, δεν περνούσαν ποτέ από εκεί. Ωστόσο μετά ο μύθος αναπλάθηκε λέγοντας ότι μέσα από τα Μπουχάρια έβγαιναν νεράιδες.

Άλλος μύθος έλεγε ότι οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να  τεκνοποιούσουν, πήγαιναν τη νύχτα με φεγγαράδα κρυφά να κοιτάξουν για αρκετή ώρα τα Μπουχάρια, ώστε να καταφέρουν να μείνουν έγκυες.

Τέλος κάποιοι πιστεύαν ότι κάτω από τα Μπουχάρια υπάρχουν λίρες, τις οποίες επιχείρησαν να βρούνε αλλά δεν τις βρήκε κάνεις.

Δείτε φωτογραφίες από τα Μπουχάρια:

 

1 σχόλιο

Θοδωρής 9 Απριλίου 2024 at 17:18

Έχει γίνει λάθος από το 2019 τα Σερβία με το Βελβεντό έχουν διαφορετικό δήμο και δεν είναι ενωμένοι

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα