Γενικά

To γεράκι που «τρώει» drones

Ο Ελληνας εκπαιδευτής που φτιάχνει «στρατό» αρπακτικών πτηνών με ειδίκευση στο κυνήγι των drones – Πως η «Ζήνα» εξουδετερώνει τα «μεταλλικά πουλιά».

Μπορεί τα μικρά drones μερικών χιλιάδων ευρώ να έβγαλαν off και να διέσυραν τα πανάκριβα συστήματα ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, όμως στην Ελλάδα φαίνεται πως τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στα γεράκια. Ενας Ελληνας εκπαιδευτής αρπακτικών πτηνών κατάφερε να αναπτύξει ένα δικό του φυσικό anti-drone σύστημα και να καταρρίπτει τα ιπτάμενα «μεταλλικά πουλιά» με μεγάλη ευκολία.

Ο Σταύρος Αθανασίου, αστυνομικός στο επάγγελμα και εκπαιδευτής γερακιών, κατάφερε να εξελίξει μια ιδέα των ευρωπαϊκών αστυνομιών και να δημιουργήσει έναν στρατό από γεράκια που λειτουργούν άψογα ως anti-drone ασπίδα. Οπως λέει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», τα γεράκια έχουν τηλεσκοπική όραση, αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 440 χιλιόμετρα την ώρα και έχουν την ικανότητα μέσα σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων να ορμούν και να καταρρίπτουν drones, νομίζοντας πως πρόκειται για θηράματα. Φυσικά, για να πετύχουν αυτή τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία και τις καταρρίψεις απαιτούνται πολλές ώρες εκπαίδευσης και καθημερινής φροντίδας από τον ιδιοκτήτη τους.


Ο Σταύρος Αθανασίου με τη Ζήνα επί το έργον. Ο Ελληνας εκπαιδευτής, που πλέον είναι περιζήτητος, κατάφερε να αναπτύξει ένα δικό του φυσικό anti-drone σύστημα και να καταρρίπτει τα ιπτάμενα «μεταλλικά πουλιά» με μεγάλη ευκολία.

Η Ελληνική Αστυνομία, σε αντίθεση με άλλες αστυνομίες, δεν διαθέτει «στόλο» από γεράκια, ωστόσο τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας αλλά και αντικατασκοπίας ίσως οδηγήσουν στην απόκτηση αστυνομικών γερακιών που θα λειτουργούν ως φυσική αντιαεροπορική ομπρέλα.

Γεράκια εναντίον drones

Ο Σταύρος Αθανασίου, στα 34 του χρόνια, κατάφερε να επιτύχει κάτι που ίσως συνδράμει καθοριστικά -στο μέλλον- στον πόλεμο κατά της «ιπτάμενης τρομοκρατίας». «Εναυσμα για το όλο εγχείρημα με τα drones αποτέλεσαν τα projects κάποιων ευρωπαϊκών αστυνομιών, οι οποίες ξεκίνησαν να το κάνουν με αετούς. Ωστόσο, διέκρινα κάποιο μειονέκτημα στη χρήση του αετού επειδή ο αετός δεν μπορεί να κινηθεί εύκολα σε αστικό περιβάλλον. Οπότε είμαι ο πρώτος και μοναδικός παγκοσμίως που χρησιμοποιεί γεράκια και έχει κάνει επιτυχείς καταρρίψεις», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Σταύρος Αθανασίου. Μια ιδιαιτερότητα και μια ικανότητα που έχουν τα συγκεκριμένα αρπακτικά είναι αυτές που τους δίνουν το πλεονέκτημα και τα καθιστούν άριστους μαχητές στον πόλεμο με τα drones. «Τα γεράκια έχουν τηλεσκοπική όραση και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες μέχρι 440 χιλιόμετρα την ώρα σε κάθετη εφόρμηση, έτσι μπορούν να εντοπίσουν ένα drone από 10 χιλιόμετρα μακριά. Οτιδήποτε πετάει στον χώρο τους και το θεωρήσουν θήραμα ή εισβολέα τού επιτίθενται και το καταρρίπτουν», εξηγεί ο εκπαιδευτής.

Τα αποτελέσματα με την κατάρριψη drones έχουν κάνει τον συγκεκριμένο εκπαιδευτή περιζήτητο. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις αλλά και events των οποίων οι διοργανωτές θέλουν είτε για λόγους ασφαλείας είτε για προσωπικούς λόγους να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους μακριά από τα αδιάκριτα ηλεκτρονικά μάτια ιπτάμενων εισβολέων. «Η Ζήνα έχει κάνει ήδη 3 επιτυχείς καταρρίψεις σε περιστατικά και έχει συμμετάσχει σε 10 events. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ., η Ζήνα και άλλα δύο πτηνά που εκπαιδεύονται για αυτόν τον σκοπό είναι ιδιοκτησίας μου», εξηγεί ο αστυνομικός για τη σταρ του στόλου του.

Για το πώς έφτασε η Ζήνα και τα άλλα γεράκια να κάνουν επιτυχείς καταρρίψεις επισημαίνει: «Η εκπαίδευση είναι αρκετά απαιτητική και δύσκολη. Πρέπει και το πτηνό να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να μπορέσει να κάνει κατάρριψη drone – εννοείται μεγέθους που είναι δυνατό να καταρρίψει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταρρίψει ένα μη επανδρωμένο σκάφος. Το αναφέρω γιατί έχω ερωτηθεί από ενδιαφερόμενους και γι’ αυτό. Για κατασκοπεία ή προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας χρησιμοποιούνται μικρού μεγέθους drones ώστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατα και να αιφνιδιάσουν τους στόχους τους».

Ποιος είναι ο γητευτής των γερακιών

Ο Σταύρος Αθανασίου ξεκίνησε από μικρό παιδί να ασχολείται με τα πτηνά: «Ασχολούμαι 20 χρόνια. Ημουν 14 χρονών όταν ξεκίνησα. Δεν ξέρω από πού προήλθε αυτή η έλξη, αλλά έγινε από μόνο του. Ισως φταίει η μεγάλη παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα με την ιερακοθηρία. Την αρχαία τέχνη με την οποία ο άνθρωπος εκπαιδεύει αρπακτικά πτηνά για τη διαδικασία της θήρας. Και αυτό είναι κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν γνώριζαν οι σύγχρονοι Ελληνες. Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας και εκπαιδεύω αρπακτικά για διάφορους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντική εκπαίδευση, bird control που αφορά στον έλεγχο επιβλαβών πτηνών η θηλαστικών σε χώρους όπως αεροδρόμια, βιομηχανικές μονάδες, αγροτικές περιοχές, μουσειακούς χώρους, ξενοδοχεία, αλλά και με παραδοσιακό κυνήγι. Πρόσφατα, εκπαίδευσα αετό για λογαριασμό ντοκιμαντέρ του National Geographic, όμως η επιτομή όλων αυτών είναι οι καταρρίψεις των drones», εξηγεί και καταλήγει: «Η ενασχόληση με αυτά τα πτηνά θέλει καθημερινή φροντίδα και προπόνηση. Δηλαδή πτήσεις και αρκετές ώρες ενασχόλησης. Αυτή τη στιγμή έχω 30 αρπακτικά τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για διαφορετικό σκοπό το καθένα».

Η επίθεση με drones στις δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές του κόσμου στη Σαουδική Αραβία αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της σύγχρονης τρομοκρατίας και επηρεάζει άμεσα την Ελληνική Αστυνομία, η οποία καλείται να εναρμονιστεί με το παγκόσμιο σχέδιο ασφαλείας. Να φυλάξει δηλαδή από αέρος κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις από τις «ιπτάμενες βόμβες» που ενδεχομένως κάποιοι θα επιχειρήσουν να στείλουν. Πλέον οι εποχές των ωρολογιακών μηχανισμών, των εκρηκτικών φακέλων και των πυροβολισμών φαίνεται να περνάνε σιγά-σιγά στο παρελθόν, καθώς οι τρομοκράτες απέκτησαν τη δυνατότητα με λίγα χρήματα να στέλνουν συστημένα drones με εκρηκτικά…

airport1

Ετσι, σε πρώτη φάση, φαίνεται να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι τα drones, ενώ θα αναζητηθεί λύση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ναι μεν διαθέτει η Αστυνομία αλλά στην ουσία είναι παροπλισμένα και πολλά συστήματα που «φοράνε» χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση για να ριχτούν στον πόλεμο κατά του εγκλήματος και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δρουν στα ακριτικά νησιά. Μάλιστα, τα δύο ηλεκτροκίνητα drones μπήκαν στο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΘ, κίνηση που ουσιαστικά ήταν πρόβα τζενεράλε για να διαπιστωθεί αν μπορούν να αστυνομεύουν από αέρος και τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, εξετάζεται αν θα πρέπει να εφοδιαστεί η Αστυνομία με anti-drone συστήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας από αέρος για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε κυβερνητικά κτίρια και άλλους στόχους από «ιπτάμενες βόμβες», κάτι ανάλογο με το σύστημα που διαθέτει ο Στρατός, για το οποίο ενημερώθηκαν οι επιτελείς του υπουργείου, και μάλιστα σε συσκέψεις τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αγοράς συγκεκριμένου συστήματος αξίας 2 εκατ. ευρώ!

EuroCOP και anti-drone

Σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης και επιχειρησιακά πλάνα ισχυρών χωρών της Ευρώπης φιλοδοξεί να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι αναλύσεις αλλά και οι διαπιστώσεις της νέας ηγεσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα στον χάρτη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας έχουν αλλάξει. Ο φάκελος «Drones» φαίνεται πως ανοίγει για την Ελληνική Αστυνομία, καθώς αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της διαθέτει δύο μικρά ηλεκτροκίνητα, αλλά και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, τα οποία αν και έχουν αγοραστεί από το 2014 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Τα δυο πρώτα ήδη άρχισαν να τα χρησιμοποιούν δοκιμαστικά σε διάφορες επιχειρήσεις της Αστυνομίας και μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στην ιπτάμενη αστυνόμευση. Για τα μη επανδρωμένα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς βρίσκονται τεχνολογικά, τουλάχιστον, μία πενταετία πίσω (κάμερες, online εικόνα κ.λπ.) και ενδεχομένως να χρειαστούν αναβάθμιση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των επόμενων χρόνων.

Παράλληλα, η δεδομένη πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας να προμηθευτεί αnti-drone συστήματα προκειμένου να προστατέψει από αέρος κυβερνητικά κτίρια και πιθανούς στόχους, όμοια με αυτά που διαθέτει ο Στρατός, είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το Σώμα. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως πριν από λίγες ημέρες έγινε επίδειξη του συγκεκριμένου συστήματος από τον Στρατό σε επιτελείς του υπουργείου, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ετέθη επί τάπητος το ζήτημα της αγοράς ενός πλήρους anti-drone συστήματος, αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Τα νέα εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη γενιά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις από οργανώσεις αναλύουν και μελετούν οι αστυνομίες των δυτικών χωρών σε συνεργασία με το FBI. Πλέον, από τα «τρελά» αυτοκίνητα που πέφτουν πάνω σε πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο, σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους τα εκρηκτικά drones που από αέρος θα επιτίθενται σε ανθρώπινους στόχους. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε αναλύοντας δεκάδες απόρρητες πληροφορίες ευρωπαϊκών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με πιθανό σημείο εμφάνισης τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της EuroCOP, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Μπιλμπάο, η μετάβαση από τα «οχήματα του θανάτου» που χρησιμοποιούσε το ISIS στα «εκρηκτικά drones» αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους σε θέματα τρομοκρατίας και επιστήμονες που παρακολουθούν τις αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα. Ηδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων think tanks προκειμένου να προβλέψουν και να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί επεσήμαναν πως ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν τέτοιου είδους πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι η ενιαία πολιτική και η συνεχής ροή και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Δοκιμές

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ηγεσία αποφάσισε να στείλει στη Θεσσαλονίκη τα δύο μικρά ηλεκτροκίνητα που διαθέτει το Σώμα μαζί με το κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Μέγας Αλέξανδρος» και κρίνοντας από την αποτελεσματικότητα θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί η χρήση τους και σε άλλες περιπτώσεις. Η πρόβα τζενεράλε της Θεσσαλονίκης ήταν καθοριστική, καθώς τα συγκεκριμένα drones διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και συνδέονται online με τα κέντρα επιχειρήσεων δίνοντας καθαρή εικόνα από τα σημεία που επιτηρούν, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ζουμάρουν και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ουσιαστικά, λοιπόν, βοηθούν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία ούτε τόσο χαμηλά μπορούν να πετάξουν, ούτε διαθέτουν συστήματα υψηλής ευκρίνειας που απαιτούνται σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων, επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα από τη χρήση στη ΔΕΘ αξιολογήθηκαν από ειδική ομάδα αξιωματικών και θα κριθεί αν μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά ακόμη και στην επιχείρηση «Εξάρχεια». Αν αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι σε θέση να δώσουν σημαντική βοήθεια, τότε θα ριχτούν στη μάχη με την εγκληματικότητα, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην Αστυνομία ιπτάμενη επιτήρηση.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα