Το καλοκαίρι του 2024 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σημείωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σπάζοντας το ρεκόρ του 2023, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής (C3S), ανέφερε ότι φέτος παρατηρήθηκε ο πιο θερμός Ιούνιος και Αύγουστος που έχουν καταγραφεί, η πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία και το πιο θερμό καλοκαίρι.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία ότι το 2024 θα μπορούσε να αναδειχθεί ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, υπερβαίνοντας το ρεκόρ του 2023, λόγω της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (παρά το γεγονός ότι ήταν χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο) και περιοχές της Κίνας κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασιών τον Αύγουστο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, με θερμοκρασία 1,51°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900). Αυτή η υπέρβαση του ορίου του 1,5°C, που αποτελεί στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, καταγράφηκε τους 13 από τους τελευταίους 14 μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus, η μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα μηνών ήταν 1,64°C πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Αν και το 2023 ολοκληρώθηκε με παγκόσμια μέση θερμοκρασία 1,48°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το 2024 αναμένεται να υπερβεί σημαντικά το όριο του 1,5°C, λόγω καυσώνων, ξηρασιών και πλημμυρών.
Ωστόσο, για να θεωρηθεί ότι το κλίμα έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο αυτό, απαιτείται να παρατηρηθούν αντίστοιχες τάσεις για δεκαετίες. Σημειώνεται ότι, παρόλο που τα αρχεία του Copernicus ξεκινούν από το 1940, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 120.000 ετών.
Η κλιμάκωση των θερμοκρασιών παγκοσμίως συνδέεται κυρίως με την πρωτοφανή θέρμανση των ωκεανών, οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης. Αυτοί απορροφούν το 90% της υπερβολικής θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, και από τον Μάιο του 2023, η επιφανειακή θερμοκρασία τους παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες.