Η σπανιότητα αυτού του γεγονότος οφείλεται στην ευθυγράμμιση του με το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Ιουνίου.

Ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως «φεγγάρι φράουλα» πρόκειται να φωτίσει όλη τη Γη αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας μια θεαματική ουράνια επίδειξη.

Το φεγγάρι, αναπόσπαστο μέρος των φυσικών φαινομένων της Γης, δεν είναι άγνωστο σε μαγευτικά γεγονότα. Νωρίτερα φέτος, αποτέλεσε το επίκεντρο μιας ολικής ηλιακής έκλειψης στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο μεσημεριανό σκοτάδι. Πέρα από αυτές τις εντυπωσιακές επιδείξεις, το φεγγάρι παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση των εποχών της Γης, στον έλεγχο των παλιρροιών και στο να κάνει τον πλανήτη πιο κατοικήσιμο. Είναι επίσης έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, υπογραμμίζοντας την πολύπλευρη σημασία του.

Αυτόν τον μήνα, το «φεγγάρι φράουλα» θα φωτίσει τον ουρανό, συμπίπτοντας με ένα άλλο σημαντικό γεγονός, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του κύκλου της πανσελήνου του Ιουνίου και αναμένεται να θαμπώσει σε λίγες μόνο ημέρες.

Παρά το όνομά του, το φεγγάρι φράουλα δεν θα εμφανιστεί έντονα κόκκινο ή έστω ροζ. Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, το πιθανότερο είναι να έχει ένα «ασυνήθιστο κεχριμπαρένιο» χρώμα.

Η αστρολόγος Betty Andrews εξήγησε στο Stylist: «Το όνομα προέρχεται από τις φυλές των Algonquin που έβλεπαν αυτή την πανσέληνο ως σήμα για να μαζέψουν ώριμες φράουλες. Είναι επίσης γνωστή και με άλλα ονόματα σε όλο τον κόσμο, όπως το ροζ φεγγάρι στην Ευρώπη, συνδέοντάς το με την εποχή των ανθισμένων λουλουδιών. Το φεγγάρι της φράουλας συμπίπτει συχνά με το θερινό ηλιοστάσιο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μέρα του έτους και την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού».

Η σπανιότητα αυτού του γεγονότος οφείλεται στην ευθυγράμμισή του με το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Η ταυτόχρονη εμφάνιση του φεγγαριού της φράουλας και του θερινού ηλιοστασίου συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 20 χρόνια περίπου.