ΓενικάΤοπικά Νέα

Τυφλός βοσκός που ζει στα Γρεβενά, έχει αποστηθίσει τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης

Στο βλαχόφωνο ορεινό χωριό Μηλιά Μετσόβου (υψόμετρο 1300μ.), τελευταίο χωριό του νομού Ιωαννίνων προς τα Γρεβενά, γεννήθηκε το 1947 ο βοσκός Ιωάννης Χασιώτης.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο εκμαθήσεως και από στήθους απαγγελίας ολόκληρης της Καινής Διαθήκης, δηλαδή των 27 βιβλίων της.
Απόφοιτος δημοτικού σχολείου, ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, βόσκοντας τα πρόβατα στις πλαγιές της κεντρικής Πίνδου. Εκεί τον πλησίασε κάποιος συγχωριανός του και του δώρησε ένα προσευχητάρι για να το διαβάζει τις ώρες της αναγκαστικής του μοναξιάς. Καθώς το διάβαζε, είδε να γίνεται λόγος για την Καινή Διαθήκη και του γεννήθηκε η επιθυμία να την αποκτήσει. Πήγε στα Τρίκαλα και αγόρασε την Καινή Διαθήκη σε μετάφραση Παναγιώτη Τρεμπέλα.

Εν τω μεταξύ διέγνωσε κάποιο πρόβλημα στα μάτια του και οι γιατροί του είπαν ότι σε είκοσι χρόνια σταδιακά θα χάσει το φως του. Φοβούμενος ότι λόγω του προβλήματος δεν θα μπορούσε να διαβάσει την Καινή Διαθήκη, επιδόθηκε σε μία μεγάλη προσπάθεια της από στήθους εκμαθήσεώς της. Έτσι κατάφερε σε τρία χρόνια να μάθει από στήθους ολόκληρη την Καινή Διαθήκη σε ηλικία 25 ετών!

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τις 14 επιστολές του Αποστόλου Παύλου, που είναι δυσκολότερες από τις ευαγγελικές περικοπές, τις έμαθε σε 8 μήνες και 10 ημέρες.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το φαινόμενο του Ιωάννη Χασιώτη! Δεν γνωρίζει απλώς μηχανικά την Καινή Διαθήκη που και αυτό είναι τρομερά δύσκολο, αλλά κριτικά.

Γνωρίζει σε ποιό κεφάλαιο και σε ποιό στίχο βρίσκεται ένα χωρίο της Κ.Δ. Πώς αρχίζει και πώς τελειώνει ένα οποιοδήποτε από τα 27 βιβλία της. Πού απαντάται το τάδε ρήμα. Τι χωρία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εκείνους που αμφισβητούν π.χ. τη θεότητα του Χριστού, τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος και ο,τιδήποτε άλλο αμφισβητούν οι σύγχρονοι αιρετικοί. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των Χιλιαστών, αφού παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την Καινή Διαθήκη.

Αν και απόφοιτος μόνο του δημοτικού, από την μεγάλη τριβή με το αρχαίο κείμενο έμαθε και αρχαία Ελληνικά. Εντοπίζει αμέσως κάθε λεκτικό σφάλμα κατά την ανάγνωση του ευαγγελικού ή αποστολικού αναγνώσματος.

Πρόκειται για μία κινητή κονκορντάτσια της Κ.Δ. Ένα κομπιούτερ που βγάζει οποιαδήποτε πληροφορία για θέματα της Κ.Δ. Ταξινομεί τις ιστορικές πληροφορίες του ιερού κειμένου και τις εξιστορεί κατά τρόπο εντυπωσιακό! Είναι συνειρμικός τύπος με πολύ ισχυρή μνήμη.

Ο αείμνηστος καθηγητής της Κ.Δ. Στέργιος Σάκκος τον εκτιμούσε απεριόριστα και πάντοτε τον έπαιρνε στις ομιλίες του για να θαυμάζουν οι ακροατές του τα μεγαλεία του Θεού.

Στην περίπτωσή του επαναλαμβάνονται τα όσα ο ουρανοβάμων Απόστολος Παύλος γράφει στην Α΄ Κορ. 1,27: «Τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά, καὶ τὰ ἀγενῆ τοῦ κόσμου καὶ τὰ ἐξουθενημένα ἐξελέξατο ὁ Θεός, καὶ τὰ μὴ ὄντα, ἵνα τὰ ὄντα καταργήσῃ, ὅπως μὴ καυχήσηται πᾶσα σὰρξ ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ». Ευχόμαστε ο Θεός να τον έχει καλά και με ταπείνωση να δίνει την μαρτυρία Ιησού Χριστού για τη δόξα της Εκκλησίας και τη σωτηρία των ανθρώπων.

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ!

Σήμερα ο Ιωάννης Χασιώτης είναι 74 ετών. Είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ, παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, ένα γιο και δύο δίδυμες κόρες. Τους χειμερινούς μήνες διαμένει στα Γρεβενά και τους θερινούς στο χωριό του, τη Μηλιά Μετσόβου.

Είναι ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος με μυστηριακή ζωή και βιωματική συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας. Σηκώνει με υπομονή το βαρύ σταυρό της σωματικής τύφλωσης και δοξάζει τον Θεό που έχει ανοικτά τα μάτια της ψυχής του. Είναι πανευτυχής που έμαθε από στήθους την Κ.Δ. και την απαγγέλλει ολόκληρη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Συνολικά έχει διαβάσει και απαγγείλει την Κ.Δ. πάνω από 3.000 φορές. Όταν τον προσκαλούν για διαλέξεις, εντυπωσιάζει με τον πλούτο των θεολογικών του γνώσεων και την άριστη βιβλική θεμελίωση των ομιλιών του.

Είναι κρίμα που η επίσημη Εκκλησία δεν στήριξε και δεν αξιοποίησε το εκπληκτικό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο. Ομιλίες του μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο κάνοντας αναζήτηση στο «Ιωάννης Χασιώτης, Μηλιά Μετσόβου».

Μιχαήλ Γ. Τρίτος | Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα