Γενικά

Βάσεις 2019: Αγωνία τέλος, ανακοινώσεις στις 11:00 – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Τις επίσημες ανακοινώσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τις βάσεις εισαγωγής περιμένουν να μάθουν σήμερα μετά τις 11:00 χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές της χώρας.

Χιλιάδες υποψήφιοι θα μάθουν τα αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών να αναφέρουν πως η γενική εικόνα δείχνει πως θα υπάρχει μικρή πτώση των βάσεων στα ΑΕΙ. Αυτό που κάνει δύσκολη μια πιο ακριβή εικόνα είναι το ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι φοιτητές επέλεξαν τις νέες σχολές που έχουν προστεθεί στη λίστα του μηχανογραφικού, όπου υπάρχουν 133 νέα τμήματα.

Στρατηγάκης στο iefimerida: Πέντε λύσεις για όσους κοπούν

Οπως τόνισε ο εκπαιδευτικός αναλυτής – σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, στο iefimerida, υπάρχουν πέντε εναλλακτικές για όσους «κοπούν» από τις βάσεις 2019, όμως ένας σημαντικός και… αστάθμητος παράγοντας που θα καθορίσει τα ύψη των βάσεων εισαγωγής είναι οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό τους.

«Πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι δεν κρίνονται τα πάντα τώρα, με τις βάσεις 2019. Εχω δει παιδιά που πανηγύριζαν την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων γιατί μπήκαν στη σχολή που είχαν ως πρώτη επιλογή και ένα χρόνο μετά έφευγαν καθώς δεν τους ταίριαζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης

«Δεν πρέπει να τρελαίνονται τα παιδιά. Θέλει ψυχραιμία. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για το τι πήγε στραβά. Γιατί κάτι πήγε στραβά. Δεν χάνονται τα πάντα από μία αποτυχία, αλλά μία αποτυχία πρέπει να είναι το έναυσμα για να κάνουμε κάτι διαφορετικά», συμπλήρωσε.

Οπως ανέφερε, οι πέντε εναλλακτικές είναι οι εξής:

  1. Να δώσουν ξανά Πανελλήνιες
  2. Υποβολή μηχανογραφικού με την κατηγορία του 10%
  3. Σπουδές στο εξωτερικό
  4. Κολέγιο στην Ελλάδα
  5. ΙΕΚ και τεχνική κατεύθυνση.

Βάσεις 2019: Πώς θα πληροφορούνται τα αποτελέσματα οι ενδιαφερόμενοι

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βαθμολογία των υποψηφίων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του κανονισμού περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα αναρτηθούν στα σχολεία μόνο οι κωδικοί των επιτυχόντων.

Συνολικά αναμένεται να εισαχθούν στα ΑΕΙ πάνω από 79.000 φοιτητές, με τα αποτελέσματα να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα ΤΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και σε όλα τα Λύκεια.

Οι αναλύσεις για τις βάσεις
Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», η εικόνα για τις Βάσεις 2019 σε ορισμένα τμήματα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα συμπεράσματα που αναφέρει πως προκύπτουν για τις Βάσεις 2019, είναι τα εξής:

Βάσεις 2019 – 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, τονίζεται στο δημοσίευμα, όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές ψυχολογίας,

Βάσεις 2019 – 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο των θετικών επιστημών, αναμένεται ότι θα έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση στις Βάσεις 2019 σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, χημικών μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου.

Βάσεις 2019 – 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Για τις Βάσεις 2019 στο πεδίο των επιστημών υγείας, η εφημερίδα «Τα Νέα» υπογραμμίζει ότι αναμένεται σημαντική πτώση βάσεων, με την Ιατρική Αθήνας να κινείται κάτω από το όριο των 19.000 μορίων. Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Βάσεις 2019 – 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Σε ό,τι αφορά το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των οικονομικών επιστημών και επιστημών πληροφορικής αντιθέτως, αναμένουμε άνοδο στις Βάσεις 2019 στα περισσότερα τμήματα. Η άνοδος τοποθετείται κυρίως στις οικονομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα