HighlightsΚοζάνηΤοπικά Νέα

-27,8 βαθμοί: Η πόλη με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας είναι η Πτολεμαΐδα!

Ο χειμώνας του 1962 – 1963 ήταν με διαφορά ο πιο κρύος στην ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης.
Θερμοκρασίες που θύμιζαν Βόρειο Πόλο ήταν κάτι το πρωτοφανές και αναπάντεχο.
Περίπου 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πολικές εκείνες θερμοκρασίες και χιλιάδες κινδύνεψαν.

Αυτή η κακοκαιρία σάρωσε λοιπόν τα πάντα και στην Ελλάδα. Ήταν ο χειρότερος χειμώνας του αιώνα και χαρακτηρίστηκε ως ο «χειμώνας των πάγων». Σίγουρα αυτοί που τον έζησαν δεν γίνεται να τον ξεχάσουν.

Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας καταγράφηκε λοιπόν τότε! Ο υδράργυρος άγγιξε τους -27,8 βαθμούς Κελσίου σε ένα μέρος της Ελλάδας!

Όλοι θα περίμεναν πως αυτό συνέβη στο Νευροκόπι της Δράμας ή στο Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου καταγράφονται συνεχώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της χώρας μας. Αυτό το ρεκόρ ψύχους όμως συνέβη σε μια περιοχή που λίγοι θα το περίμεναν.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουαρίου του 1963,  όπως αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο υδράργυρος έφτασε στους -27,8 βαθμούς την ημέρα που κυριολεκτικά είχαν παγώσει τα πάντα.

Αυτός ο χειμώνας ήταν το αποκορύφωμα μιας δύσκολης περιόδου. Για να έχετε μια εικόνα του τι επικρατούσε τότε αξίζει να αναφέρουμε πως τον Δεκέμβριο του 1962, το χιόνι στον δρόμο Καστοριάς – Φλώρινας είχε φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα και γενικότερα η μισή Ελλάδα είχε καλυφθεί από το χιόνι. Επίσης, κάποια στιγμή τότε ο ποταμός Έβρος πάγωσε εντελώς και στην Κάλυμνο το χαλάζι θύμιζε στο μέγεθος μπαλάκι του πινγκ πονγκ!

Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες λόγω του τρομερού ψύχους. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα