Γενικά

29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Χορού- Η σημασία του χορού στη ζωή μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η ημερομηνία προέκυψε από την ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Εμπνέει, ενώνει, αιχμαλωτίζει τη φαντασία, εγείρει τα πιο έντονα συναισθήματα. Ο χορός ήταν και είναι αντικείμενο εξερεύνησης από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο ενώ πίσω από κάθε χορευτικό δημιούργημα επαληθεύεται αυτό που είχε πει κάποτε η Maya Angelou: «όλα στο σύμπαν έχουν έναν ρυθμό, όλα χορεύουν».

Η σημασία του χορού στη ζωή μας

Ο χορός είναι ο πιο αρχαίος τρόπος έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Οι αρχαίες φυλές χόρευαν για να καλέσουν τα πνεύματα, για να προκαλέσουν τη βροχή αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για κυνήγι. Σήμερα, ο χορός χρησιμοποιείται και ως μέθοδος ψυχοθεραπείας. Η “χοροθεραπεία” ,όπως είναι ο όρος της, αποτελεί μια δημιουργική ψυχοθεραπεία. Το μέσον της είναι η κίνηση, η έκφραση δηλαδή μέσα από το σώμα, τον χορό και την κίνηση. Σκοπός της είναι να προσφέρει στο άτομο ένα ασφαλές ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο όπου μπορεί να εξερευνήσει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Η Χοροθεραπεία στηρίζεται στην αρχή ότι ο τρόπος που κινούμαστε και εκφραζόμαστε μη λεκτικά εκδηλώνει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι σημερινές σπουδές «χοροθεραπείας» δείχνουν ότι ο χορός σε οποιαδήποτε μορφή του, έχει πολυάριθμες θεραπευτικές εφαρμογές.

Διαβάστε παρακάτω μερικές από αυτές:

•Χορεύοντας αποκτάμε συνείδηση του σώματός μας και του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους.

•Ενεργοποιεί τον αυθορμητισμό και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είναι ιδιαίτερα ιαματικός για τα άτομα με ντροπαλό χαρακτήρα, αφού συνεπάγεται έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.

•Είναι ένας τρόπος για αποφόρτιση εντάσεων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών.

•Μας βοηθάει να γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, μεταφράζοντας τα σε κινήσεις μέσα στον χώρο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα