Ο άνθρωπος στην οργανωμένη κοινωνία απέκτησε την τάση να συγκεντρώνει χρήματα και να τα αποταμιεύει. Η ανασφάλεια, ο φόβος και η αβεβαιότητα σε συνθήκες πολέμων, λιμών ή φυσικών καταστροφών οδηγούσαν τον άνθρωπο στην απόκρυψη χρημάτων ή και οποιαδήποτε τιμαλφών πολύτιμων αντικειμένων ελπίζοντας ότι θα τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον.
Μια από τις βασικότερες λειτουργίες του χρήματος είναι ότι αυτό αποτελεί μέσο αποταμίευσης και διαφύλαξης της περιουσίας των ανθρώπων, καθώς με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η άμεση ρευστότητά του.
Κάθε χρόνο η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και εορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Οι «κερματοπυξίδες» (κουμπαράδες) του Ελληνικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1934. Μετά το 1940 οι κουμπαράδες σταμάτησαν να κυκλοφορούν εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης και της γενικότερης οικονομικής απραξίας και χρησιμοποιήθηκαν ξανά στο τέλος της δεκαετίας του 1950.
Η σημασία της αποταμίευσης έγκειται στον περιορισμό της κατανάλωσης του σήμερα, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές ανάγκες του αύριο.
Το Νομισματικό Μουσείο, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης παρουσιάζει τον πίνακα «Θησαυράριον» του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένο από την έννοια της αποταμίευσης.
Απλές καθημερινές συνήθειες
Η αποταμίευση δεν είναι είναι εύκολη υπόθεση και θέλει πρόγραμμα και την τήρησή του φυσικά. Κι αυτό γιατί μπορεί να ξεκινήσει με τις καλύτερες προθέσεις αλλά τελικά να βρεθείτε με μηδέν εις το πηλίκο χωρίς να καταλάβετε το γιατί.
Αν ωστόσο τηρείτε τους παρακάτω τέσσερις κανόνες έχετε πολλές πιθανότητες η αποταμίευση να πετύχει και μάλιστα σε πολύ καλό βαθμό…
Μην πάτε για ψώνια χωρίς λίστα
Το να πηγαίνεις για ψώνια στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα είναι από τις μεγαλύτερες παγίδες. Μπορείς να γλιτώσεις πολλά ευρώ την εβδομάδα αν πας αποφασισμένος για το τι θες να πάρεις ακριβώς.
Μην είστε παρορμητικοί με τις αγορές προσωπικών ειδών
Επειδή το είδες δε σημαίνει ότι σου είναι και απαραίτητο. Σκέψου μερικές μέρες αν όντως θες το ρούχο ή το gadget που είδες και έπειτα αν όντως το χρειάζεσαι προχώρησε στην αγορά του.
Βάλτε στόχους
Βοηθά πολύ να έχετε κουμπαρά για συγκεκριμένο στόχο. Όσο πιο ισχυρό το κίνητρο τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα ξανασκεφτείτε να αγοράσετε κάτι που δεν χρειάζεστε.
Ταπεράκι στη δουλειά
Ίσως θα έπρεπε να είναι στη θέση νούμερο 1 αυτής της λίστας. Γιατί το φαγητό απ’ έξω μπορεί να φτάσει μηνιαίως ποσό που ούτε καν φαντάζεστε. Πάρτε, λοιπόν, σνακ και φαγητό από το σπίτι και δείτε τον κουμπαρά σας να γεμίζει γρήγορα.