LifestyleTipsΚοζάνηΠείτε μας εσείς

Αγειορίτικη Κουζίνα : Νηστήσιμες μαγειρικές σε “καμβά” απο πορσελάνη, του Χρήστου Σαλαμπουκίδη

Χωρίς ίχνος κρέατος καθ’όλη την διάρκεια του έτους.Συνταγές πάντα γεμάτες με φρούτα και λαχανικά.Τηρούν πάντα αυστηρά τις νηστείες.

Λιτή, υγιεινή διατροφή, με νηστίσιμες και μη συνταγές χωρίς λιπαρά. Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία.

Πληθωρική, πολυσυλλεκτική, μα όµως λιτή και µε ξεκάθαρη µεσογειακή ταυτότητα. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στο ψάρι και στα θαλασσινά, χρησιµοποιεί πλούτο µυρωδικών και µπαχαρικών, αξιοποιώντας τα εν αφθονία υλικά της πάνω σε τεχνικές παλιές και καινούργιες. Προϊόν µακραίωνης παράδοσης, υιοθετεί επιρροές που ανανεώνουν και δεν αλλοιώνουν, το χαρακτήρα της. Προϊόν κοινού βίου, αποσκοπεί να ευχαριστήσει άπαντες , απαιτητικούς και “βολικούς” στην διατροφή .

Μια απο αυτές τις μαγειρικές είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε πρόσφατα , στην βραδιά αγιορείτικης κουζίνας που διοργάνωσε το γνωστό στην περιοχή μας εστιατόριο ” Η κουζίνα της μαμάς Αννάς” στα Σέρβια Κοζάνης.

“Υπάρχει το fast food, το slow food και το καλογερικο. Δεν υπάρχει άγχος και βιασύνη. Το καλό φαγητό θέλει το χρόνο του”
Είχε πει σε μια παλιότερη συνέντευξη ο Αρχιμαγειρας του Αγίου Όρους Πατήρ Επιφάνιος ο Μυλοποταμινος. Και πως να υπάρχει βιασύνη από έναν άνθρωπο που η πραοτητα στην ομιλία και την κινησιολογια του σε μαγνητίζει
Δεν περιγράφεται η ογκώδης νοστιμιά των φαγητών του , σφραγιζουν πληθωρικά την αίσθηση της γεύσης,καμωμένα με τα πλέον ταπεινά υλικά.

Τα φαγητά του Πατήρ Επιφάνιου είναι δείγμα μιας άλλης κουλτούρας και πολιτισμού . Μιας μαγειρικής κουλτούρας που σέβεται το υλικό που είναι θαυμάσια και εντυπωσιακή όμως ακριβείς λιτή με μέτρο και παραδοσιακή.

Μιας κουζίνας που ερχόμενη απο το περιβόλι της Παναγιάς είναι θεία εμπειρία να την ζήσεις και να την γευθείς , μιας κουζίνας που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μαγειρική σε …”καμβά” απο πορσελάνη

Υ.σ. Εξαιρετικά επίσης τα βιολογικά κρασιά Μυλοποτάμου τα οποία με αγαπη και ευλαβη σεβασμό φτιάχνει ο Πατήρ Επιφάνιος, δοκιμάστε τα, ιδίως εκείνο το “νέκταρ” το Οινομελο.

Του Χρήστου Σαλαμπουκίδη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα