Το Νέο τμήμα Χημικών Μηχανικών, συμπεριλαμβάνεται στα 5 τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Νέου Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και προήλθε από  την μετεξέλιξη του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  και μηχανικών αντιρρύπανσης, αποτελώντας  το  4ο αντίστοιχο τμήμα, μετά από αυτά  που λειτουργούν στις 3 μεγαλύτερες πόλεις, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

«Η εισαγωγή στο πρώτο έτος, των πρώτων 100 φοιτητών από τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Νέο  τμήμα χημικών μηχανικών, βάζει τον πήχη ακόμη πιο  ψηλά  και ανοίγει  νέες προοπτικές  σε ότι  αφορά  την  έρευνα στην Δυτ. Μακεδονία , αλλά και την στήριξη του Τμήματος και του Νέου Πανεπιστημίου, στην φάση μετάβασης και την μεταλιγνιτική  περίοδο που εισέρχεται η περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά, ο  Πρόεδρος του Νέου Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής , Αναπληρωτής  Καθηγητής , Ζαχαρίας Φροντιστής.

Το  Νέο Τμήμα θα ξεκινήσει με 10 μέλη ΔΕΠ και  τρία (3) νέα μέλη  ΔΕΠ  που αναμένεται άμεσα να έρθουν, ενώ  όπως δήλωσε στην  ΕΡΤ  Κοζάνης ο Διευθυντής του Εργαστηρίου  Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας  Κώστας Τσανακτσίδης, «σε ένα χρόνο , το νέο τμήμα χημικών μηχανικών θα έχει 19 μέλη ΔΕΠ, συνεχίζοντας και διευρύνοντας  το ερευνητικό του έργο και τις συνεργασίες του,   στην Ελλάδα, αλλά  και σε διεθνές επίπεδο».

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τρείς (3) νέους διδάκτορες  διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ θα προκηρυχθούν άλλες πέντε (5) θέσεις για διδακτορικό. Είναι  χαρακτηριστικό  ότι  όπως υπογράμμισε  ο  κ. Τσανακτσίδης, «το Νέο  τμήμα χημικών μηχανικών στην Κοζάνη,  είναι  το πρώτο αντίστοιχο τμήμα  που ιδρύεται και θα λειτουργήσει  μετά από 30 χρόνια,  στην χώρα».

Στον βασικό  πυρήνα  του νέου τμήματος εντάσσονται και τα ήδη τρία (3) θεσμοθετημένα και  διαπιστευμένα  εργαστήρια, της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας , των εναλλακτικών καυσίμων και περιβαλλοντικής κατάλυσης, καθώς και αυτό της  περιβαλλοντικής  χημείας και επεξεργασίας υδάτων και  υγρών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης-παρουσίασης του Νέου τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε και η  υπογραφή συνεργασίας  με  το Ε.Β.Ε της Π.Ε  Κοζάνης  για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, την οποία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Νίκος  Σαρρής  χαρακτήρισε «πολύ θετική και ελπιδοφόρα», προσθέτοντας ότι «θα  ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο και το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα».

 ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-Σύνταξη: Αντώνης Μαυρίδης