ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Εορδαία: Μπλόκο στήνουν οι Αγρότες στον κόμβο του Φιλώτα

Τον κόμβο του Φιλώτα, στα όρια Φλώρινας- Εορδαίας,  επέλεξε και πάλι ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για να στήσει σήμερα, Δευτέρα 29-1-2024, στις 14:00,  μπλόκο παρατάσσοντας 50 και πλέον τρακτέρ καθώς και άλλα γεωργικά μηχανήματα.

Σε σχετική ενημέρωση αναφέρεται πως «τα προβλήματα είναι αυτά που μας βγάζουν στο δρόμο. Ο Αγώνας των Αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της Κοινωνίας και μας αφορά όλους. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας όπως οι συνάδελφοι μας σε όλη την Ελλάδα».

Ο Σύλλογος ζητά από την τοπική κοινωνία, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τους παντός είδους Συλλογικούς φορείς,  να σταθούν στο πλευρό τους στηρίζοντας  την κινητοποίηση τους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και με Αγροτικούς Συλλόγους της Καστοριάς, όπως και με την πανελλήνια επιτροπή μπλόκων, στην προοπτική να προστεθούν δυνάμεις και από τις γύρω περιοχές.

Διεκδικούν:

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές μας ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

• ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα αλλά προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

• Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ. Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη καλαμποκιού.

• Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

• Σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου με αποκλειστικά αγροτικά θέματα.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Mαίρη Κεσκιλίδου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα