ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Ευρωπαϊκό έργο Regio1st: “Η προτεραιότητα στην Ενεργειακή Απόδοση γίνεται εύκολη με το νέο εργαλείο που υποστηρίζει τις περιφέρειες στη λήψη αποφάσεων”

Η προτεραιότητα στην Ενεργειακή Απόδοση γίνεται εύκολη με το νέο εργαλείο που υποστηρίζει τις περιφέρειες στη λήψη αποφάσεων

Οι περιφέρειες και οι πόλεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, καθώς αποτελούν τον κύριο δίαυλο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας . Ουσιαστικά, αποτελούν τους κύριους φορείς για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης τόσο λόγω του στοιχείου της εντοπιότητας, όσο και εξαιτίας της άμεσης επαφής με τις προκλήσεις του τόπου .

Η εφαρμογή της αρχής της «Προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση», που κατοχυρώθηκε στο άρθρο 3 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (Energy Efficiency Directive – EED) είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας το 2030 κατά τουλάχιστον 1,7% .

Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή της αρχής της προτεραιότητας στην Ενεργειακή Απόδοση αλλά και να προχωρήσουν οι ίδιοι στην προώθηση της μέσω μιας μεθοδολογία που επιτρέπει την κατάλληλη αξιολόγηση των ευρύτερων οφελών των λύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Το μεθοδολογικό κενό έρχεται να το καλύψει το νέο ψηφιακό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Regio1st LIFE-CET. To «Regio1st Planning Framework» αποτελεί ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο υποστηρίζει τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών στρατηγικών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, προτεραιοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις λύσεις ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με την αρχή της «Προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση» ενώ αξιολογεί και προκρίνει διάφορες λύσεις ενεργειακής απόδοσης.

«Το Regio1st Planning Framework στοχεύει όχι μόνο να ενημερώσει τις περιφερειακές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους σχετικά με την αρχή της «Προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση (EE1st)» αλλά και να τους παρέχει μια εμπεριστατωμένη μεθοδολογία αξιολόγησης των λύσεων ενεργειακής απόδοσης. Ξεκινώντας από έξι περιφέρειες στην Ευρώπη, εκ των οποίων η μία είναι η Δυτική Μακεδονία, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την παροχή κατάλληλης καθοδήγησης για την ενσωμάτωση της αρχής EE1st στον ενεργειακό τους σχεδιασμό σε 100 περιφέρειες.» Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP), συντονιστής του έργου Regio1st LIFE-CET.

Η ενεργειακή απόδοση δεν θα πρέπει να παραβλέπεται σε κανένα επίπεδο διακυβέρνησης, καθώς αποτελεί τον μοχλό για την επίτευξη των ανθρακικών στόχων, των στόχων της δέσμης μέτρων “FIT for 55” αλλά και οδηγεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών. Με την αξιοποίηση του εργαλείου Regio1st Planning Framework οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές προκλήσεις, να αναπτύξουν στρατηγικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη των ΑΠΕ και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και οικονομικά αποδοτικό ενεργειακό μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαλείο μπορείτε να βρείτε εδώ: Home | Regio1st-planning-framework (fedarene.org)
Ενώ περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα