Τα πασχαλινά αυγά βρίσκονται σε κάθε τραπέζι, σε κάθε κουζίνα ακόμη και σε κάθε σχολείο, καθώς πλησιάζει η πιο σημαντική γιορτή του ελληνικού ορθόδοξου ημερολογίου.
Σύμφωνα με πολλές παραδόσεις, τα αυγά συμβολίζουν τη γονιμότητα και την αναγέννηση.
Σύμφωνα με το έθιμο, τα αυγά βάφοντα κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού και θεωρείται ως μέσο αποτροπής κάθε κακού.
Πριν από την ύπαρξη των βιομηχανικών βαφών, στην Κέρκυρα χρησιμοποιούσαν φυσικούς τρόπους για την βαφή των αυγών, όπως τα φύκια και τα παντζάρια.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το πρώτο αυγό το αφιέρωναν στην Παναγία, το κρατούσαν στα σπίτια τους για ένα χρόνο και το έθαβαν με την ελπίδα μιας καλής σοδειάς.
Το τσούγκρισμα των αυγών γίνεται την Κυριακή του Πάσχα και είναι η πιο αγαπημένη στιγμή ιδιαίτερα των μικρών μελών κάθε οικογένειας.
Κάθε ένας διαλέγει το αυγό του και τσουγκρίζει το πάνω μέρος με το αυγό του άλλου. Όποιο αυγό σπάσει χάνει και συνεχίζεται το τσούγκρισμα με τα υπόλοιπα αυγά, τα οποία έχουν μείνει άθικτα.
Εκτός από την ευχάριστη αίσθηση που προκαλεί, το σπάσιμο των αυγών συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού, από τον οποίο αναστήθηκε.
Κατά το τσούγκρισμα των αυγών, λέμε « Χριστός Ανέστη» , που δηλώνει την Ανάσταση του Χριστού.