HighlightsΚοζάνηΤοπικά Νέα

Η …αναγέννηση των Ξενία χάθηκε στους διαγωνισμούς – Γιατί μένουν στα αζήτητα

Διαγωνισμοί επαναλαμβάνονται για τα Ξενία της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς αποτέλεσμα – Τα πάλαι ποτέ εμβληματικά ξενοδοχεία χάνονται στη λήθη του χρόνου

Τα Ξενία αποτέλεσαν για δεκαετίες σημαντικό τουριστικό κεφάλαιο σε περιοχές που ήταν ήδη αναπτυγμένες τουριστικά, ή σε πόλεις και χωριά που βρίσκονταν μακριά από τον… τουριστικό χάρτη. Πρωτοπόροι αρχιτέκτονες, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Σφαέλλου και του Άρη Κωνσταντινίδη, δημιούργησαν στις δεκαετίες του ´ 50 και του ´60 εμβληματικά μοντερνιστικά κτήρια.

Μισό και πλέον αιώνα μετά, πολλά από τα κτήρια εκείνης της εποχής έχουν περάσει στη λήθη, αφού μεσολάβησαν μερικές δεκαετίες λανθασμένων αποφάσεων και εγκατάλειψης. Με δεδομένο ότι αρκετές προσπάθειες απέτυχαν στο παρελθόν, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) επιχειρεί μια νέα προσέγγιση. Πραγματοποιεί  ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τη μίσθωση Ξενία, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, προτάσσοντας την επαναλειτουργία τους έναντι του οικονομικού οφέλους. Μέχρι εδώ όλα καλά… ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και αυτό γιατί παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και τις παρατάσεις των διαγωνισμών τα άλλοτε αρχιτεκτονικά κοσμήματα, που φιλοξένησαν εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, μένουν στα αζήτητα.

Σήμερα δεκαετίες μετά την περίοδο της λάμψης τους χάνονται στη φθορά του χρόνου με τους επενδυτές να αποφεύγουν να ρίξουν τα χρήματά τους σε κτήρια, κάποια εκ των οποίων είναι πλέον κουφάρια, που απαιτούν υψηλότατο κόστος για την αξιοποίησή τους και να στρέφονται σε μονάδες νεότερες ηλικιακά, σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, ή στην κατασκευή νέων μονάδων.

Για ποια Ξενία τρέχει διαγωνιστική διαδικασία

Μία ακόμη προσπάθεια, βρίσκεται, αυτό το διάστημα, σε εξέλιξη, για τη μακροχρόνια μίσθωση των Ξενία σε Κομοτηνή, Κοζάνη και Καλέντζι Αχαΐας.

Το ακίνητο του Ξενία Κομοτηνής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600 μ. από την κεντρική πλατεία – πλατεία Ειρήνης και αποτελείται από δύο πτέρυγες. Το οικόπεδο έχει έκταση 18.205,16 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 1.988,65 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης. Η τιμή εκκίνησης για τον διαγωνισμό ορίζεται στις 35.000 ευρώ, ενώ η προθεσμία υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η 19η Απριλίου.

Το Ξενία Κοζάνης αναπτύσσεται σε οικόπεδο έκτασης 5.046,47τ.μ. Το κτήριο συνολικής επιφανείας 2.506,35τ.μ. έχει  δυναμικότητα 66 κλινών. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 40 έτη με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, ενώ η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 28.000 ευρώ με βήμα διαγωνισμού 5%. Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι στις 6 Μαΐου του 2024. 

Το Ξενία Καλεντζίου, στην Αχαΐα, έχει επιφάνεια 1.446,20 τ.μ. επί οικοπέδου 8,5 στρ. και λειτουργούσε ως ξενώνας δυναμικότητας 22 δωματίων. H διάρκεια της μίσθωσης είναι 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη. Η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 12.000 ευρώ και το βήμα του διαγωνισμού στο 5%. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φακέλου δικαιολογητικών είναι στις 29 Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως για τα εν λόγω Ξενία έχουν προηγηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχοι διαγωνισμοί χωρίς ωστόσο ενδιαφέρον. Επιπλέον μέχρι πρόσφατα έτρεχαν διαγωνισμοί για τα Ξενία: Ξάνθης, Πλαταμώνα, Καστανιάς, Καρτερού Ηρακλείου, Τσαγκαράδας Πηλίου χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Γιατί απαξιώθηκαν τα Ξενία

Την εποχή που ξεκίνησε η ανάπτυξη των Ξενία δεν υπήρχε ακόμα μαζικός τουρισμός. Ήταν μικρές μονάδες που εντάσσονταν στην περιοχή και στο τοπίο με φοβερή σχολαστικότητα. Η έλευση, ωστόσο, του μαζικού τουρισμού αποτέλεσε την «ταφόπλακα» των Ξενία, καθώς ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες τουριστικές ροές.  Ακολούθησε η απαίτηση για περισσότερες κλίνες, για πολυτέλεια, για ανεβασμένες παροχές. Τα Ξενία ήταν λιτά και δεν μπορούσαν πλέον να είναι ανταγωνιστικά.

Σε μια προσπάθεια για την επιβίωση τους τα Ξενία εκμισθώθηκαν σε ιδιώτες που τα επισκεύαζαν στοιχειωδώς, κάτι που συνέβαλλε στην σταδιακή απαξίωση και  τελικά στην εγκατάλειψη τους.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα