ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Ηλίας Κάτανας: « Η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει με νέα ευέλικτα προγράμματα την ψηφιακή μετάβαση των μικροεπιχειρήσεων μας αλλά και τη χρηματοδότηση τους για δημιουργία e-shop για να αποφευχθεί η πανδημία των πτωχεύσεων που έρχεται στην αγορά με το click away»

« Η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει με νέα ευέλικτα προγράμματα την ψηφιακή μετάβαση των μικροεπιχειρήσεων μας αλλά και τη χρηματοδότηση τους για δημιουργία e-shop για να αποφευχθεί η πανδημία των πτωχεύσεων που έρχεται στην αγορά με το click away»

Η τοπική μας αγορά όπως δείχνουν τα πράγματα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει μεν την προστασία της δημόσιας υγείας αφού η πανδημία δεν υποχωρεί, όμως η πίεση που δέχονται πλέον οι επιχειρήσεις τους είναι μεγάλη λόγω της μεγάλης διάρκειας της καραντίνας αλλά και της απολιγνιτοποίησης που έρχεται. Με χαμένη σχεδόν τη μισή χρονιά λόγω του lockdown, με ένα μήνα σχεδόν παραπάνω κλεισμένη την τοπική μας αγορά από την υπόλοιπη Ελλάδα, με αποκλεισμούς μεγάλου ποσοστού διάφορων επιχειρηματικών κλάδων από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, έρχεται τώρα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away για να βάλει την οριστική ταφόπλακα. Και θα είναι οριστική η ταφόπλακα αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση το click away να αναπληρώσει το τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς, αφού πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις υποδομές για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Το click away όπως ανακοινώθηκε ως μέτρο, είναι προβληματικό, αποτυχημένο από το ξεκίνημα του, αφού όλα έγιναν χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές και μη έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία οι επιχειρήσεις, προσθέτοντας στην ουσία μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα τους.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν πρέπει πάλι να περιμένει τι θα κάνουν οι άλλες περιφέρειες ή το κεντρικό κράτος και μετά να πράξει αναλόγως όπως συνηθίζει και κάνει από την αρχή της πανδημίας. Απαιτείται λοιπόν, άμεση, γρήγορη και στοχευμένη προσέγγιση σε νέα επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα δίνοντας προσοχή αυτή τη φορά και στη σωστή έκδοση των προσκλήσεων έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα που προέκυψαν με αποκλεισμούς επιχειρήσεων. Εκεί στην περιφέρεια αν έχετε σκοπό να αφουγκραστείτε την αγορά και τους επιχειρηματίες δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλος χρόνος και υπομονή για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας. Τα προηγούμενα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα απέτυχαν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες κυρίως των μικρών επιχειρήσεων παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν κάποιοι. Και δεν το λέμε εμείς. Αλλά είναι η καθολική διαπίστωση όλης της αγοράς.

Με βάση των νέων δεδομένων, αλλά και την τραγική εικόνα της τοπικής μας αγοράς, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η βοήθεια των επιχειρήσεων αυτών στην ψηφιακή τους μετάβαση.

Συνεπώς, χρειαζόμαστε χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα στοχεύει στην ψηφιακή μετάβαση και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο. Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση ή ένα εφάπαξ ποσό ανά επιχείρηση για δημιουργία e-shop με πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, για ψηφιακή προβολή και για καταχώρηση της επιχείρησης σε e-marketplaces (skroutz, bestprice, κλπ).

Αν δε θέλουμε να υπάρξει μία πανδημία πτωχεύσεων και κλειστών μαγαζιών , η περιφέρεια θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς υπεκφυγές, αλλά μόνο προς το συμφέρον της τοπικής μας αγοράς και του εμπορικού μας κόσμου.

 

Ηλίας Π. Κάτανας

Περιφερειακός Σύμβουλος

τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα