Κέικ στην κατσαρόλα γίνεται; Γίνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα. Φανταστική συνταγή για κρύο κέικ σοκολάτας, με βελούδινη υφή.
Υλικά Συνταγής
- 200 γραμ. σοκολάτα 60% ή 70%
- 400 ml γάλα πλήρες
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 40 γραμ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- 4 αυγά
- 60 γραμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το κέικ ψυγείου με σοκολάτα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 160 βαθμούς, στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα δαχτυλίδι 22 εκ. ή βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη φόρμα.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν. Προσοχή, όχι να βράσουν.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Με σύρμα ανάδευσης, τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο σοκολατένιο γάλα στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε να πήξουν ελαφρά τα υλικά, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σχηματίζεται παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας. Να τραβάς δηλαδή γραμμή με το δάχτυλο στη κουτάλα, και η γραμμή να μένει ανοιχτή.
- Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30΄.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν το κέικ βγεί από το φούρνο, χάνει λίγο τον όγκο του, όπως τα σουφλέ.
- Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για μία ώρα.
- Ξεφορμάρουμε με προσοχή το κέικ, και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Το κείκ ψυγείου σερβίρεται πάντα παγωμένο, με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα και φρούτα.
Σερβίρεται πάντα παγωμένο με παγωτό, κρέμα και φρούτα.