LifestyleTips

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Γιορτάστε την τρώγοντας υγιεινά-Τα 5 superfoods για καλύτερη υγεία

Ξέρετε τι είναι σήμερα; Μάλλον όχι… Για αυτό όμως είμαι εγώ εδώ για να σας ενημερώσω μιας και θεωρώ ότι τέτοιες ημέρες και τέτοιου είδους καμπάνιες θα έπρεπε να γίνονται ευρέως γνωστές.

Μαζί με τη νηστεία που ακολουθείτε (φαντάζομαι πολλοί από εσάς αυτή την εβδομάδα) είναι εξίσου πολύ σημαντικό να μάθετε τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Είναι λοιπόν ένας θεσμός που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και καθοδηγήσει όλο τον κόσμο σχετικά με το ότι όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια καλή υγεία και ευρωστία και έναν γενικότερα καλύτερο τρόπο ζωής.

Γιορτάζοντας λοιπόν την παγκόσμια υγεία σήμερα, βρήκα κάποιες απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας, για να την απολαμβάνατε με ευκολία και πολλή χαρά! Τα παραπάνω κιλά, τα συχνά κρυολογήματα ή η κόπωση που μπορεί να νιώθετε στην καθημερινότητα σας δεν πρέπει να είναι πράγματα που σας αγχώνουν, μιας και το πιο πιθανό είναι ότι λύνονται πολύ μα πολύ εύκολα. Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή φαίνεται να είναι δύο από τους βασικούς λόγους που μπορεί να προκαλέσουν πολλές μορφές ασθενειών.  Αλλάζοντας λίγο τον τρόπο ζωής μας είναι σίγουρο ότι μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη υγεία καθημερινά… Για αυτό, ακούστε με και βάλτε στην καθημερινότητα σας τα παρακάτω…

Να μαγειρεύετε το φαγητό σας από το 0!

Τι εννοώ με αυτό; Ότι καλό είναι όλες οι τροφές που τρώμε να έχουν περάσει από όσο λιγότερη επεξεργασία γίνεται, καθώς και ότι είναι πολύ καλύτερο να μαγειρεύουμε οι ίδιοι αυτό που τρώμε από το να παραγγέλνουμε ή να τρώμε πολύ συχνά έξω. Όταν μαγειρεύουμε οι ίδιοι ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε βάλει στα φαγητά μας και μπορούμε και να ελέγξουμε καλύτερα τις ποσότητες που τρώμε. Έτσι καταφέρνουμε να πάρουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται από τις τροφές. Είναι σίγουρα σημαντικό να τρώμε και έξω και να κοινωνικοποιούμαστε αλλά ιδανικά δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που γίνεται σε καθημερινή βάση! Για αυτό άλλωστε προσπαθώ καθημερινά να σας δίνω καινούργιες συνταγές και ιδέες για το τι να μαγειρέψετε…

Γυμναστείτε κάνει καλό.. πολύ καλό!

Η ακινησία και η έλλειψη άσκησης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους αύξησης της παχυσαρκίας. Η αλήθεια είναι ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνεται όσο μεγαλώνουμε με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που επιθυμεί κανείς από εμάς. Μάλιστα φαίνεται ότι όταν δεν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμά γυμναστικής ή κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας και έχουμε μία γενικότερα καθιστική ζωή οι πιθανότητες αύξησης του λίπους σε πάνω από το φυσιολογικό όριο, είναι πολύ μεγάλες. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη αύξηση στο σπλαχνικό λίπος σε πάνω από τα φυσιολογικά όριο.  Το σπλαχνικό λίπος μάλιστα λόγω του ότι βρίσκεται γύρω από τα ζωτικά όργανα είναι αναγκαίο να διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά για να μπορούμε να διατηρούμαστε υγιείς.

Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες.

Μάθετε να γεμίζετε το πιάτο σας μόνο μία φορά. Είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες… Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές όλοι θέλουμε να φάμε και λιγάκι παραπάνω μιας και το φαγητό – ειδικά όταν το μαγειρεύουμε σωστά – μπορεί απλά να είναι πεντανόστιμο και να μας προκαλέσει πολλά συναισθήματα χαράς και ευχαρίστησης. Καλό είναι να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πότε ακριβώς χορταίνουμε και να σταματάμε εκεί! Είναι σημαντικό να τρώμε τόσο όσο χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά και όχι να ‘’σκάμε’’ από το φαγητό!

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Σίγουρα η κατανάλωση καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος έχει και πολλά θετικά στην υγεία μας, όπως το ότι είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, μπορεί να φέρει κορεσμό καθώς και το ότι περιέχει σίδηρο και φυλλικό οξύ που είναι και τα δύο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και ειδικά για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα φερριτίνης. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όμως μπορεί όμως να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και για αυτό είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο και ιδανικά μία φορά την εβδομάδα.

Να τρώτε το ‘’ουράνιο τόξο΄΄ μαζί με το μεσημεριανό και βραδινό σας.

Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλάβατε τι εννοώ! Για το πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων νομίζω σας το έχω πει αμέτρητες φορές. Τι γνωρίζετε όμως για τα αντιοξειδωτικά; Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να δεσμεύσει τις ελεύθερες ρίζες και να αντεπεξέλθει στις διάφορες βιο-χημικές διαδικασίες. Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από διάφορα λαχανικά και φρούτα θα δώσει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί και να αποδίδει σωστά σε καθημερινή βάση, ενώ συμβάλει στη μειωμένη πιθανότητα απόκτησης χρόνιων ασθενειών.

Νομίζω πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και να αλλάξετε λίγο τον τρόπο ζωής σας… Εγώ πάντως προσπαθώ να τις ακολουθώ και μπορώ να πω ότι νιώθω ήδη καλύτερα, αν και φυσικά κάνω και εγώ τις ατασθαλίες μου! Για το τέλος σας έχω κάποιες αγαπημένες συνταγές…

akispetretzikis.com

Αυτά είναι τα πέντε καλύτερα superfoods, που αν καταναλώνετε καθημερινά θα «θωρακίσετε» την υγεία σας.

Κάθε τρόφιμο παρέχει κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου ωφέλιμο για τον οργανισμό. Από την πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες ή τα μέταλλα, μέχρι τα αντιοξειδωτικά, θέλετε μια μεγάλη ποικιλία superfood στην καθημερινή σας διατροφή για να είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας.

5 από τα καλύτερα superfoods

Μερικά από τα πιο «ισχυρά» τρόφιμα, που μπορείτε να τρώτε καθημερινά, περιλαμβάνουν:

Βατόμουρα, το κορυφαίο αντιοξειδωτικό

Έχει βρεθεί ότι τα βατόμουρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από πάνω από 40 κοινά φρούτα και λαχανικά. Αυτό βάζει τα μούρα στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα βατόμουρα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, χάρη στις αντιοξειδωτικές επικατεχίνες, που εμποδίζουν τα βακτήρια από το να «κολλήσουν» στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε νερό, παρέχοντας ενυδάτωση στο δέρμα και τα κύτταρα του σώματος.

Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού με βατόμουρα την ημέρα ισοδυναμεί μια μερίδα φρούτων.

Βρώμη, φυτικές ίνες σε νιφάδες

Η βρώμη είναι υψηλή σε διαλυτές φυτικές ίνες και συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης. Η βρώμη αποτελεί «καλό» υδατάνθρακα και είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, μια ισχυρή διαλυτή ίνα που βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης της ζάχαρης και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Η βρώμη είναι επίσης μια μεγάλη «πηγή» φυτικής πρωτεΐνης που βοηθά στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Μισό φλιτζάνι βρώμη είναι αρκετό και μάλιστα, μελέτες έχουν επισημάνει ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οπότε γιατί να μην τις συνδυάσετε με λίγο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και λίγα βατόμουρα για ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό;

Πράσινο τσάι για μεταβολισμό που «καίει»

Το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά από πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, με τιμές πολύ πιο υψηλές από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ειδικότερα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις κατεχίνης, ένα αντιοξειδωτικό που αποδεικνύεται ότι βοηθά στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών στο σώμα.

Η κατεχίνη ενδείκνυται για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία λέγεται ότι συμβάλλει σε διάφορες παθήσεις. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το πράσινο τσάι επίσης πιστεύεται ότι βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν την αυξημένη λειτουργία του μεταβολισμού για ενισχυμένη απώλεια βάρους.

Γιαούρτι, φουλ στα προβιοτικά

Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα προβιοτικά ή διαφορετικά τα ζωντανά βακτήριά του. Το γιαούρτι αποδεικνύεται ότι μειώνει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στην πεπτική οδό. Βοηθά επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ph στο σώμα και μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γιαούρτι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών που «χτίζουν» γερά οστά.

Ελαιόλαδο για γερή καρδιά

Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιές διαιτητικό λίπος και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το πρωτεύον λίπος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μπορούν να μειώσουν την συνολική χοληστερόλη, συμβάλλοντας στην πήξη του αίματος.

Το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ενώ επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι έχει πολλά οφέλη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2. Το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φαινόλες και συνδέονται με την πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η συνιστώμενη δόση είναι μία κουταλιά της σούπας ημερησίως για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα