ΚοζάνηΤοπικά Νέα

Στην Ιαπωνία έργα της χαράκτριας Αλεξάνδρας Τσιτσιντά από την Πτολεμαϊδα

Τιμή για την Πτολεμαϊδιώτισσα Εικαστικό Αλεξάνδρα Τσιτσιντά αποτελεί  η συμμετοχή της στην Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής, που λειτουργεί στο  Χιγκασιτσιτσίμπου  της Ιαπωνίας , μνημείο  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με ένα έργο της από τη σειρά «Γονιμότητα και Ζωή».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία  ενταγμένη σε εκθεσιακό πρόγραμμα της Ένωσης Ελλήνων χαρακτών σε συνεργασία με Πολιτιστικούς φορείς του Εξωτερικού, για να εμπλουτίσει την αντίληψη του κοινού τόσο για τη Σύγχρονη Χαρακτική όσο και για τη συνεισφορά των Ελλήνων εκπροσώπων της. Συμπράττουν με τις δημιουργίες τους 50 Έλληνες εικαστικοί, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και η διοργάνωση  αποτελεί συνέχεια, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 120 ετών Διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας, αντίστοιχης Έκθεσης που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η επιλογή του Χιγκασιτσιτσίμπου  ενέχει και συμβολικό χαρακτήρα γιατί  εκεί παράγεται και επεξεργάζεται το χαρτί που χρησιμοποιούν οι χαράκτες για να τυπώσουν τα έργα τους.

Οι προσδοκίες  της Αλεξάνδρας Τσιστσιντά από την επαφή της με τους εκπροσώπους των τεχνών στη Χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη έκθεση, αφού, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα παραστεί στα εγκαίνια μιας μεγάλης εικαστικής διοργάνωσης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Τόκυο, χώρος Διεθνούς Πολιτιστικής Εμβέλειας, παρουσιάζοντας έργα της.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα.

Αρχικά σπούδασε Γεωτεχνολόγος Περιβάλλοντος στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Φοίτησε στο 3ο εργαστήριο με τον Χάρη Κοντοσφύρη και στο εργαστήριο της Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης με τη Δήμητρα Σιατερλή.

Τα κύρια πεδία ενασχόλησης της είναι η χαρακτική, οι εγκαταστάσεις και η ζωγραφική. Το έργο της χαρακτηρίζεται κυρίως από τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου και των έντονων κοντράστ. Η περιορισμένη χρωματική κλίμακα, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων της, τα οποία συνδεόμενα με τους συμβολισμούς και τους κώδικές (barcode) που χρησιμοποιεί φανερώνουν μια διάθεση έρευνας και προβληματισμού.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ, που δημιουργήθηκε το 2011. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Πολιτισμού, Τέχνης και Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας ‘Το Λίκνο’, όπου διδάσκει Ζωγραφική και επιμελείται εκδηλώσεις.

Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο. Έχει παρακολουθήσει τριετή μαθήματα – εργαστήρια και έχει παίξει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Ένας ακόμη τομέας της ενασχόλησης της είναι η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει κάνει μία ατομική έκθεση στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης συμμετέχει σε διάφορα συμπόσια ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και σε εικαστικές δράσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από το kouzounews.gr

Το kouzounews.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να αρνηθείτε. Αποδοχή Περισσότερα